назад
06.10.15

У Львові в рамках круглого столу обговорили практичну співпрацю між адвокатурою і державою заради якості правової допомоги

Rjkjvswm322 вересня 2015 року в конференц-залі готелю «Швейцарський» за ініціативи Львівського відокремленого підрозділу ГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» та за сприяння Міжнародного фонду «Відродження» і Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області відбувся круглий стіл, на якому обговорювалися шляхи співпраці між адвокатурою та державою.

До участі у круглому столі були запрошені Гриновець Богдан Михайлович, заступник Голови Апеляційного суду Львівської області, Гуменюк Марія Михайлівна, начальник відділу взаємодії з суб’єктами надання БППД першого Львівського міського центру з надання БВПД, Данько Олег Володимирович, директор Другого львівського міського Головного управління юстиції у Львівській області, Іванов Олег Олександрович, адвокат, член Комітету захисту прав адвокатів Львівської області, Каблак Петро Іванович, Голова Апеляційного суду Львівської області, Калюжна Барбара Володимирівна, адвокат, директор Першого львівського міського центру з надання БВПД, член Ради адвокатів Львівської області, голова Комітету захисту прав адвокатів та реалізації гарантій адвокатської діяльності Ради адвокатів Львівської області, Коломієць Валерія Рудольфівна, адвокат, керівник Львівського ГО «Всеукраїнське об’єднання адвокатів, які надають БПД», Копняк Анатолій Михайлович, адвокат, заступник Голови Ради адвокатів Львівської області, Мелян Наталія Юріївна, адвокат, начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області, Микитин Ігор Йосифович, директор Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області, Ревер Василь Володимирович, заступник Голови Апеляційного суду Львівської області, Шніцар Андрій Олегович, адвокат, член ГО «Всеукраїнське об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу», Піка Микола Євгенович, адвокат, ГО «Всеукраїнське об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу», Зоряна Христина Орестівна, заступник керівника з регіонального розвитку Об’єднання «Самопоміч».

З вітальним словом до присутніх звернулась керівник Львівського відокремленого підрозділу ВГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» Валерія Коломієць та в своїй промові підкреслила важливість тісної співпраці між адвокатурою те державою в зв’язку з підписанням 19 листопада 2013 року між НААУ та Міністерством юстиції України Меморандуму. Також було запропоновано обговорити ступінь та шляхи реалізації цього Меморандуму. Зокрема, учасників круглого столу було поінформовано про впровадження дистанційної системи навчання та плани створення ресурсно-тренінгових центрів (один з яких планується у Львові).

Коломієць1

Протягом зустрічі відбулись жваві обговорення щодо питань професійної етики адвоката під час надання безоплатної вторинної правової допомоги, присутні наголосили на необхідності вдосконалення існуючих Стандартів якості надання БВПД у кримінальному процесі, а також необхідності вироблення Стандартів якості надання БВПД в цивільних і адміністративних справах.

Присутні зазначили й проблемні питання, які виникають на початкових етапах впровадження системи надання безоплатної вторинної правової допомоги у цивільних та адміністративних справах. Було наголошено на стимулюванні регіональних ініціатив, спрямованих на реалізацію Меморандуму про співпрацю у сфері надання безоплатної правової допомоги між НААУ та Міністерством юстиції України. Учасники круглого столу не обійшли увагою і тему залучення правників до конкурсу адвокатів, які бажають надавати БВПД у Львівській області, а також шляхи поширення інформації щодо надання безоплатної правової допомоги у цивільних та адміністративних справах серед відповідних суб’єктів.

Василь Ревер звернув увагу присутніх на досить високий фаховий рівень адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу у кримінальних справах. Зокрема, відзначив обґрунтованість правової позиції та загальний рівень відповідальності, що, може бути також пов’язаним із існуванням стандартів якості.

Наталія Мелян ознайомила учасників обговорення з більш як річним досвідом реалізації Стандартів якості надання БВПД у кримінальному процесі та їхній позитивний вплив на реалізацію основних завдань кримінального провадження, а також рівень надання правової допомоги адвокатами.

Барбара Калюжна наголосила на тому, що оскільки у цивільних та адміністративних справах безоплатна вторинна правова допомога надається лише кілька місяців, виникає багато моментів, які потребують подальшого доопрацювання на законодавчому рівні. Щодо проведення 8 конкурсу для адвокатів, які бажають надавати безоплатну вторинну правову допомогу, директор Першого львівського міського центру повідомила, що Рада адвокатів Львівської області активно сприяє поширенню інформації про проведення такого відбору.

Олег Данько зауважив на необхідності більш широкого інформування про проведення конкурсу для адвокатів, які бажають надавати БВПД на Львівщині.

Олег Іванов привернув увагу присутніх на питання необхідності постійного підвищення кваліфікації адвокатами, зауваживши на міжнародному досвіді органів адвокатського самоврядування у цьому напрямку.

Марія Гуменюк висловила пропозицію щодо можливості залучення адвокатів для надання правової допомоги Pro Bono для учасників АТО за сприяння Ради адвокатів Львівської області та ВГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу».

Насамкінець обговорення учасники круглого столу внесли ряд пропозицій, зокрема, продовжити зустрічі у форматі круглих столів, оскільки це дозволить вирішувати спільні проблеми та ефективно взаємодіяти, ініціювати проведення каскадних тренінгів для адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу у цивільних та адміністративних справах, співпрацювати з ГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» з метою проведення тренінгів для підвищення кваліфікації адвокатів. Також присутні висловили пропозицію ініціювати запровадження для адвокатів, які долучаються до системи надання БВПД у кримінальному процесі за результатами конкурсу у другій половині 2014 та 2015 роках, системи тренінгів, які вже були проведені раніше (зокрема, щодо затримання та обрання запобіжного заходу).

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter