назад

У Вишневому обговорили питання гендерної рівності, запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі, протидії торгівлі людьми

До засідання  Координаційної ради з питань гендерної рівності, запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі, протидії торгівлі людьми при Виконавчому комітеті Вишневої міської ради 13 грудня долучився директор Вишневського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги задля налагодження співпраці з органами місцевого самоврядування.

Насамперед, розглянули питання вчинення особами фізичного та психологічного насильства щодо членів їх сімей. Важливим постало питання невиконання батьками їх батьківських обов’язків та вчинення психологічного насильства щодо дітей, питання створення та забезпечення в сім’ї та школі умов для повноцінного фізичного та інтелектуального розвитку дитини, його убезпечення від сучасних загроз, у тому числі пов’язаних зі збройним конфліктом.

Звертнули особливу увагу на зазначену проблематику у сім`ях, які постраждали від військових дій, вимушено переміщених сім`ях та сім`ях військовослужбовців.

«Проблема створення в кожній українській сім’ї належних умов для повноцінного фізичного та інтелектуального розвитку дитини з кожним роком все більше загострюється. Байдужість батьків до виховання своїх дітей, на жаль, стає поширеним явищем в Україні, що має наслідком погрожуючу тенденцію до зростання кількості випадків насильства у сім’ї, безпритульних дітей, підліткової злочинності. Найчастіше ці проблеми виникають у тих сім’ях, де батьки приділяють дитині дуже мало часу, зайняті власними справами, ведуть аморальний спосіб життя, виявляють агресію по відношенню до дитини», – констатував Валерій Кравчук.

Під час заходу заслухали звіти суб’єктів запобігання та протидії домашньому насильству на території Вишневої міської ради та відповідальних осіб щодо виявлення постраждалих, надання допомоги та інформаційно-просвітницької роботи за 2022 рік у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі.

Зважаючи на те, що проблема психологічного насильства щодо дітей та підлітків є складовою більш широкої проблеми соціального характеру, директор Центру надав пропозиції організовувати та проводити правопросвітницькі заходи, поширювати інформаційні матеріали, проводити інформаційно-просвітницьку роботу серед громадян міста Вишневе, спрямовану на підвищення рівня поінформованості громадян про поняття та види насильства, кримінальну та адміністративну відповідальність, алгоритм дій при вчиненні такого насильства щодо них, а також проводити правопросвітницьку роботу, яка сприяла б запобіганню вчиненню домашнього та гендерно-зумовленого насильства.

Очільник Центру роз’яснив про право вищевказаних осіб на первинну та вторинну правову допомогу та які документи підтверджують статус суб’єкта отримання безоплатної вторинної правової допомоги.

Механізм взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері гендерної рівності, запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі, протидії торгівлі людьми є вкрай важливим для проведення інформаційно – роз’яснювальної роботи серед населення, а також надання належної соціальної, правової, медичної та психологічної допомоги особам, які постраждали від сексуального насильства, незаконно утримувались або перебували в полоні.