назад
01.06.17

Учасники АТО у смт. Ладан отримали правову допомогу

726 травня 2017 року з метою розширення доступу до БПД та проведення інформаційно-роз’яснювальних заходів для учасників АТО щодо вирішення найбільш актуальних правових питань головний спеціаліст Прилуцького бюро правової допомоги Аня Кузьменко взяла участь у спільному виїзному прийомі громадян до смт. Ладан.

На зустріч із учасниками АТО, яка відбулася у Ладанській селищній бібліотеці, були запрошені директор та психолог Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Прилуцької РДА Наталія Дементєва та Аліна Кантур, а також представник Прилуцького бюро правової допомоги Аня Кузьменко. В ході спілкування стало зрозуміло, що найболючішим питанням в смт.Ладан – є отримання учасниками бойових дій у власність земельних ділянок. За юридичною допомогою для вирішенням земельних питань звернулися 4 громадянина, що є учасниками АТО та члени їх сімей. Усім особам, що звернулися за допомогою, спеціалісти надали ґрунтовні роз’яснення.6
Відповідно до пункту 14 частини 1 статті 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» учасники бойових дій та прирівняні до них особи мають право на першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і огородництва. Такі самі права щодо земельних ділянок мають учасники війни (стаття 14 Закону), інваліди війни та прирівняні до них особи (стаття 13 Закону), сім’ї загиблих військовослужбовців (стаття 15 Закону).
Загальною координацією з питань отримання земельних ділянок у власність учасниками АТО займається Державна служба геодезії, картографії та кадастру, що розміщує потижневу звітність на своєму офіційному Інтернет – сайті. Тим не менш, питання залишається болючим по всій країні. Забезпечення земельними ділянками учасників АТО безпосередньо залежить від позиції керівників місцевих органів влади. Спеціаліст відмітила, що учасники бойових дій звільняються від сплати судового збору у разі звернення до суду, щодо захисту порушених прав.
Під час свого виступу Аня Кузьменко також акцентувала увагу на змінах до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» . Ця соціальна гарантія встановлена для осіб, які претендують на отримання статусу учасника бойових дій, у тому числі іншим особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Відтепер їм надаватиметься безоплатна вторинна правова допомога не лише з питань їх соціального захисту, а з будь-яких інших питань. Окрім того, особлива увага була приділена підвищенню рівня правової поінформованості демобілізованих військовослужбовців та учасників АТО щодо їх пільгового забезпечення: відведення земельних ділянок, забезпечення житлом та пільгами у сфері комунальних послуг, користування транспортом, а також забезпечення лікарськими засобами.
За отриманням консультації та захистом своїх прав мешканцям м. Прилуки та Прилуцького району можна звернутись до Прилуцького бюро правової допомоги за адресою: м. Прилуки, вул. Гімназична, буд. 94 або за телефоном (04637) 5-07-70 чи (04637) 5-03-43. а також за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103.