назад

Участь директора Регіонального центру з надання БВПД у Київській області в міжнародній конференції «Забезпечення безпеки осіб, що стали жертвами чи свідками катувань у пенітенціарних установах»

Катування та інші види неналежного поводження – одне з найганебніших порушень прав людини. Відповідні заборони в категоричній формі сформульовані як в міжнародних актах, так і в національному законодавстві більшості країн світу. Заборона катувань імперативна, абсолютна та невідступна.

Однак, все частіше трапляються випадки абсолютного небажання жертв катування давати будь-яку інформацію, через побоювання за особисту безпеку.
Які є інструменти чи механізми гарантування безпеки осіб, що стали жертвами або свідками катувань та можуть бути включені до національного законодавства

Це питання стало ключовим для обговорення на Міжнародній конференції «Забезпечення безпеки осіб, що стали жертвами чи свідками катувань у пенітенціарних установах».

Захід проведений ГО «Україна без тортур» за участі Офісу Уповноваженого ВРУ з прав людини.

Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Віктор Кіккас, будучи серед спікерів конференції, розповів про діяльність системи БПД у сфері захисту прав осіб, які перебувають в пенітенціарних установах, а саме:

  • які правові послуги можуть отримати засуджені;
  • де отримати БВПД;
  • порядок отримання БВПД засудженими;
  • складання скарг до Європейського суду з прав людини (в рамках кримінального процесу).

«Європейські пенітенціарні правила зазначають, що всі ув’язнені мають право на отримання правової допомоги. Адміністрація установи виконання покарань зобов’язана проінформувати про право на безоплатну правову допомогу всіх ув’язнених та надати розумні можливості для отримання доступу до такої допомоги», – зазначив Віктор Кіккас.

Загроза життю та здоров’ю свідків/потерпілих від катувань у пенітенціарних установах має особливість – вона виходять від осіб, під контролем яких свідки/потерпілі продовжують знаходитися. Це обумовлює специфіку засобів захисту, які потрібні для захисту таких потерпілих та свідків.