назад
02.12.21

Перші досягнення та перспективи проекту «Волонтер БПД» у столиці

Напередодні Міжнародного дня волонтера фахівці київських центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги розповіли представникам органів державної влади, місцевого самоврядування, навчальних закладів, громадських та благодійних організацій про можливості, які дає участь у Всеукраїнському проекті «Волонтер БПД».

Під час онлайн-зустрічі партнери  системи БПД дізналися, як саме можна допомогти собі допомагаючи іншим та відчути себе частиною чогось великого і значущого.

Всі ми хочемо жити в успішній країні. А країну визначають люди. Коли ми небайдуже ставимося до свого оточення і вирішуємо проблеми, які турбують – держава розвивається. В свою чергу, волонтери — звичайні люди, які живуть з нами поруч, однак до всього ще і витрачають свій час, талант чи ресурси у втілення соціально корисних справ. Така діяльність є надзвичайно важливою і для системи безоплатної правової допомоги, оскільки це черговий крок до вирішення більшої кількості правових проблем громадян, – директор Регіонального центру з надання БВПД у місті Києві Михайло Харін.

9 місяців тому, розпочинаючи набір волонтерів, які мають мотивацію та намір підвищувати власну правову обізнаність, розповсюджувати суспільно важливу інформацію та забезпечувати доступ людей до безоплатної правової допомоги, конкурсна комісія з представників регіонального та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги відібрала найбільш вмотивованих і активних з числа претендентів у волонтери. На сьогоднішній день, вже виконано чимало завдань, серед яких участь у правопросвітницьких заходах та написання правових консультацій, 3 з яких були опубліковані у засобах масової інформації. Більше того, виконуючи свою роботу вчасно та сумлінно, проявляючи ініціативу та інтерес до завдань, волонтер Регіонального центру з надання БВПД у місті Києві Ілля Бурлаков з нагоди відзначення Міжнародного дня волонтера отримав подяку Координаційного центру з надання правової допомоги за зразкове здійснення волонтерської діяльності.

Мені подобається волонтерський рух в системі безоплатної правової допомоги. Перш за все, що це правильно організований процес, сучасний і цивілізований, тому що проводиться окремий відбір кандидатів, з кожним волонтером укладається окремий договір, а всі питання, пов’язані з діяльністю вирішується за участі ментора. По друге – у центрі пропонують широкий вибір напрямків волонтерської діяльності. І по трете – це можливість бути причасним до важливого соціального проекту, який приносить користь людям і є можливість для саморозвитку, – волонтер Ілля Бурлаков.

Плануючи подальшу діяльність, зокрема долучення нових волонтерів до проекту, представники партнерських організацій виявили бажання популяризувати волонтерський рух системи БПД, поширюючи інформацію про можливості, які він надає. Зокрема, столичні освітяни вважають проект доволі перспективним саме для участі у ньому учнівської молоді. Аргументуючи це тим, що волонтерська діяльність допоможе учням дізнатися про правові потреби своїх одноліток і знайомих та наддасть правові інструменти для вирішення цих потреб.

Нагадуємо, що бажаючі взяти участь у проекті «Волонтер БПД» ще можуть долучитися до суспільно корисної діяльності, заповнивши анкету.