назад

Участь у міжнародній конференції «Протидія погрозам життю та безпеці журналістів. Ефективне розслідування злочинів проти свободи вираження поглядів»

    19 жовтня 2017 року заступник начальника відділу “Яготинське бюро правової допомоги” Олександра Міклуха взяла участь у Міжнародній конференції на тему: «Протидія погрозам життю та безпеці журналістів. Ефективне розслідування злочинів проти свободи вираження поглядів».
    Конференцію відкрив Голова Офісу ради Європи в Україні – Мартін Енберг, який зазначив важливість даного питання для України. Зобов’язання держави захищати життя та безпеку журналістів, а також ефективно розслідувати злочини, вчинені проти журналістів, закріплені в Європейській конвенції з прав людини та підтверджені практикою Європейського суду з прав людини.Голова Офісу Ради Європи в Україні Мартін Енберг, у свою чергу, зазначив, що безпека журналістів є одним із пріоритетів у медіа-сфері у Плані дій Ради Європи для України.

    «Напади на журналістів та інших працівників медіа є особливо серйозним порушенням прав людини, оскільки вони шкодять не лише конкретним особам, але й позбавляють інших права отримувати інформацію, таким чином обмежуючи суспільний діалог, який лежить в основі демократичного суспільства», – зауважив Мартін Енберг.
    Потім слово надано було заступнику Міністра внутрішніх справ України – Тетяні Вовальчук, яка зазначила, що посягання на свободу преси-це загроза демократії. «Наявність в країні вільних, незалежних ЗМІ – це ознака демократії, це індикатор розвитку суспільства і це необхідна умова для досягнення демократії. Саме ЗМІ- є гарантуванням верховенства права. Тож погрози, насильство та залякування – це посягання на основні цінності суспільства», – наголосила заступник міністра.

    Учасники конференції обговорили ефективність роботи правоохоронних органів у розслідуванні злочинів, вчинених проти журналістів в Україні за останній час.
    Після жвавої дискусії слово було надано Уповноваженому Верховної Ради з прав людини – Валерії Лутковській. «Важливо, щоб журналісти розуміли судову, правоохоронну і адміністративну практику щодо захисту своїх прав і свобод». «Проект Ради Європи «Зміцнення свободи медіа та створення системи Суспільного мовлення в Україні» має амбітні плани і вже зробив значний внесок у поліпшення ситуації зі свободою слова в Україні. Відтак, ця конференція дуже важлива для того, щоб журналісти розуміли перспективи розвитку законодавства, а також судову, правоохоронну і адміністративну практику щодо захисту своїх прав і свобод», – зазначила Валерія Лутковська.

    Начальник відділу взаємодії із Комітетом міністрів Ради Європи Міністерства юстиції України – Аліса-Тетяна Мігалчан надала змістовну інформацію щодо співпраці по даному питанню із представниками ЗМІ, представниками Мніністерства внутрішніх справ, Генеральної прокуратури, Служби безпеки України, адвокатами, юристами, громадськими активістами.
    Після цього було обговорено актуальні питання щодо розслідування “справи честі” – Геогрія Гонгадзе, Павла Шеремета. До дискусії долучилися представники Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства юстиції, адвокати, юристи, журналісти, громадські активісти та головний редактор “Української правди”.