назад

Учні Новосанжарської школи дізналися про зміни у законодавстві щодо протидії булінгу

31012019vyhovnagodynanovosanzharskashkola 3 1

31 січня 2019 року, у рамках загальнонаціонального право просвітницького проекту Мінюсту України «Я маю право!», начальник Новосанжарського бюро правової допомоги Андрій Чернуха та провідний спеціаліст Новосанжарського районного відділу ДРАЦС Віта Бончаківська, провели виховну годину для учнів 5 класу стосовно змін у законодавстві щодо протидії булінгу.

В ході заходу Андрій Чернуха роз’яснив учням поняття булінгу, розповів про його види та причини. Також діти з цікавістю переглянули відеоролик по темі заходу.

«Відтепер, за вчинення булінгу законом передбачена сувора відповідальність», – застеріг учнів начальник бюро.

19 січня набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню). Цим Законом вперше в національному законодавстві визначено поняття булінгу, а також встановлена відповідальність за вчинення цього правопорушення. Закон передбачає притягнення винних осіб до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу, або громадських робіт, у випадку, якщо правопорушник молодший 16 років, таке покарання очікує його батьків. Така ж відповідальність чекає і на вчителів, які приховують факти булінгу. Тому в жодному разі не можна замовчувати випадки скоєння цього правопорушення, а щоб захистити себе, про цю проблему краще повідомити дорослих.31012019vyhovnagodynanovosanzharskashkola 4

Провідний спеціаліст Новосанжарського районного відділу ДРАЦС Віта Бончаківська розповіла учням про новий вид булінгу – кібербулінг, який являється різновидом психологічного насильства, яке здійснюється з допомогою мережі інтернет. Вона роз’яснила, що за допомогою соціальних мереж злочинці можуть викрадати різноманітні відомості про особу, та використовувати їх для шантажу, залякування, чи для інших образливих дій, то ж в жодному разі не можна публікувати в мережі особисту інформацію, провокаційні фото та відеоматеріали, свою адресу, номер телефону та інші відомості. Щоб захистити себе від кібербулінгу достатньо просто ігнорувати зловмисника та, за можливості, заблокувати його сторінку, та в жодному разі не сприймати його повідомлення всерйоз.31012019vyhovnagodynanovosanzharskashkola 2

Наприкінці учні з цікавістю переглянули відеоролик стосовно запобігання кібербулінгу та отримали відповіді на всі свої запитання, яких було чимало.

Також Андрій Чернуха розповів дітям, як поводити себе під час негоди, та як захистити свої права у випадку травмування на слизьких дорогах, чи від падаючих бурульок та снігу з дахів. Він роз’яснив, що у кожного тротуару та будівлі є свій власник, який зобов’язаний слідкувати за тим, щоб цей об’єкт був безпечним. Тому, в першу чергу, необхідно сфотографувати місце пригоди,після чого, одразу ж звернутися до лікарні, щоб зафіксувати факт падіння на вулиці. Якщо поблизу місця пригоди є камери відеоспостереження, потрібно спробувати взяти відеозапис в установі, якій вони належать за допомогою цих дій, винних осіб можна змусити сплатити компенсацію за завдання шкоди здоров’ю.

Нагадуємо, що безоплатну правову допомогу з будь-яких правових питань можна отримати у Новосанжарському бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: смт. Нові Санжари, пл. Перемоги, 11 та працює щодня з 9:00 до 18:00, крім вихідних днів.