назад

Захист прав споживачів комунальних послуг у дії

imagesКриворіжці і мешканці прилеглих районів нерідко скаржаться на дії підприємств-надавачів послуг до Першого криворізького місцевого центру з надання БВПД. Люди отримують допомогу у складанні скарг, претензій, запитів. Тим, хто за законом має право на вторинну правову допомогу за рахунок держави призначається адвокат або представник, який готує позовні заяви або апеляційні скарги. Деякі судові справи тягнуться довго, але вже є і певна позитивна динаміка у захисті прав людей. Так, завдяки роботі відділу представництва центру громадян уже врятовано від штрафів на загальну суму понад 134 тисячі гривень.

Особливо багато перемог на рахунку начальника відділу представництва Володимира Шишова, якого клієнти центру називають справжнім «народним захисником». Ось деякі з них.

У жовтні 2015 року пенсіонерці Світлані Б*, мешканці с. Кривбас Криворізького району, представниками ПАТ “Криворіжгаз” було відключено газопостачання за заборгованість по сплаті за газ. У квітні 2016 року відносно споживача було складено акт про порушення, за яким нараховано штраф у розмірі 22 913 тисяч. Для стягнення цієї заборгованості ПАТ “Криворіжгаз” звернувся до суду. Для захисту своїх прав як відповідача пенсіонерка звернулась до Першого криворізького місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги.   Хоча рішенням суду першої інстанції позовні вимоги ПАТ “Криворіжгаз” щодо стягнення заборгованості було задоволено, в Апеляційному суді вдалось відстояти інтереси клієнтки. Правник Володимир Шишов підготував апеляційну скаргу, завдяки якій визнано незаконним нарахування штрафу та зобов’язано ПАТ “Криворіжгаз” відновити газопостачання клієнту. На сьогоднішній день рішення виконано в повному обсязі: штраф скасовано, постачання газу відновлено!

У 2015 році мешканцю с. Чкалівка Криворізького району Володимиру М* було припинено газопостачання шляхом опломбування крану газопроводу. У квітні 2016 року представниками ПАТ “Криворіжгаз” здійснено перевірку відносно громадянина та складено акт про порушення за зрив зазначеної пломби. Як результат, Володимиру М* було нараховано заборгованість у розмірі 19 500 гривень. Для стягнення боргу газопостачальна організація звернулась до суду. Коли громадянин звернувся до Першого криворізького місцевого центру з надання БВПД йому було призначено захисника в особі Володимира Шишова, який вже мав значний досвід відстоювання інтересів громадян у подібних справах. Він подав зустрічну позовну заяву з вимогами визнання незаконними дій ПАТ “Криворіжгаз” щодо відключення газопостачання, визнання незаконними нарахувань, та зобов’язаннями відновити подачу газу.

Відключення газопостачання відбулось з порушенням норм, які діяли на той період, а пломба, яку начебто було зірвано, була на місці, що і зміг довести правник. Рішенням Криворізького районного суду зустрічні позовні вимоги було задоволені, а саме: визнано незаконним відключення газопостачання та зобов’язано відновити подачу газу. Що і було зроблено!

У березні 2018 року до центру звернулась громадянка Марина В* щодо оскарження рішення комісії ДТЕК “Дніпробленерго” про нарахування необлікованої електричної енергії за актом про порушення на суму 14 000 грн., які були сплачені споживачем. Призначений представник Володимир Шишов довів неправомірність дій енергопостачальника з нарахування штрафу, результатом чого стало скасування акту та рішення комісії про призначення штрафу та повернення грошей клієнтці. Марину В* було притягнуто до відповідальності за пошкодження лічильника газу, однак споживачу було нараховано штраф без проведення експертизи. Адже визнання пошкодження лічильника споживачем без проведення відповідної експертизи не є правомірним. Порада до всіх споживачів, які зіштовхуються з подібною проблемою: наполягайте на проведенні експертизи. Адже саме цей факт став підставою для оскарження дій енергопостачальника у досудовому порядку.

Однією з клієнток центру стала також громадянка Світлана Н*, мешканка П’ятихатського району, якій відключили газ через те, що виявили патрубок на наземному газопроводі на території домоволодіння. Вивчення ситуації і зібрані докази допомогли довести факт того, що незаконного несанкціонованого відбору газу не було. Начальник відділу представництва Володимир Шишов знову ж таки зміг довести свою правову позицію у судах першої та апеляційної інстанції. Врешті-решт, рішення суду на користь клієнтки системи безоплатної правової допомоги набуло чинності і постачання газу було відновлено.

Нагадуємо, що для захисту своїх законних прав та інтересів люди можуть звертатись до центрів та бюро правової допомоги, де кожен має право отримати безоплатну первинну правову допомогу (консультацію, складання заяв та скарг, правову інформацію). При цьому вразливим верствам населення, зазначеним у ст.14 Закону України “Про безоплатну правову допомогу”, може призначатись адвокат/представник, який допоможе скласти позовну заяву або представлятиме інтереси в суді та інших органах.

Перший криворізький місцевий центр з надання безоплатної правової допомоги працює за адресою: м.Кривий Ріг, вул.Качалова, 2, тел.098-040-83-70.

Дізнатись адресу та телефон будь-якого центру/бюро по Україні можна, зателефонувавши до Контакт-центру системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово, безкоштовно).

{gallery}news/2019/02/{/gallery}