назад

«Конвенція про права дитини» прийнята Генеральною Асамблеєю ООН 20 листопада 1989 року, її одразу підтримала 191 країна. Україною цей документ ратифікований 27 вересня 1991 року. Найголовніші права, які виділяє Конвенція, що всі діти мають право на життя разом зі своїми батьками, їхнє постійне піклування і турботу.

З метою виховання правосвідомого покоління українців, яке розвиватиме правову демократичну державу, заступником начальника відділу Жашківського бюро правової допомоги Лавренюк Аллою спільно з начальником Жашківського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області Лисенком Русланом у рамках правопросвітницького проекту «Я маю право» 5 вересня проведено тематичний урок для учнів 5-6 класів Жашківської ЗОСШ №2 на тему «Я маю право. Права та обов’язки дитини».

Учням ЗОСШ №2 нагадали права та обов’язки людини, які містяться в Конвенції ООН про права дитини, Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, Конституції України та механізм їх реалізації. Наприкінці заходу присутні дійшли до висновку, що розуміти права людини можна як завгодно, проте втілення в життя цих прав залежить від правильних, а головне законних механізмів охорони, захисту та реалізації прав людини і основоположних свобод, які існують як в державі, так і поза її межами. Потрібно пам’ятати, що права однієї людини закінчуються там, де починаються права іншої людини. З моменту де виникає право іншої людини у нас настають обов’язки.

Окрім цього, школярі отримали буклети про права громадян та ознайомлені з порядком отримання безоплатної правової допомоги. Особливо активному учневі був вручений рюкзак з емблемою “Безоплатної правової допомоги”.