назад
31.07.15

«Уряд допомагатиме тимчасово переміщеним особам позиватися проти Росії до ЄСПЛ», – Арсеній Яценюк

5Про це сьогодні, 31 липня 2015 року, у ході свого робочого відрядження на Харківщину повідомив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк під часвідвідин разом із Міністром юстиції Павлом Петренком Першого харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Арсеній Яценюк розповів, що Уряд розпочинає ініціативу, завдяки якій тимчасово переміщені особи, що внаслідок російської агресії позбулися домівки, роботи та майна, – можуть подати позов проти Російської Федерації до Європейського суду з прав людини або до національних судів, та вимагати відшкодування збитків.

«Вже понад 1,3 мільйона громадян зареєстровано як тимчасово переміщені особи», – повідомив Глава Уряду.

IMG 9380

У рамках поїздки до Харкова Глава Уряду відвідав Перший харківський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, де стартує пілотний проект із надання такої допомоги тимчасово переміщеним особам.

«Спільно з Українською Гельсінською групою ми збиратимемо докази і подаватимемо позови як до національних судів, так і до Європейського суду з прав людини проти Російської Федерації. Адже в зв’язку з агресією Росії ці люди втратили своє майно, а їхні права були порушені» – повідомив Міністр юстиції Павло Петренко. «Я переконаний, що наша спільна робота принесе максимально позитивні результати, а Росія отримає тисячі рішень про стягнення збитків на користь наших громадян, які стали жертвами агресії сусідньої держави на Донбасі й у Криму» – зауважив очільник Мінюсту.

IMG 9501

Так, Координаційний центр з надання правової допомоги у партнерстві з Українською Гельсінською спілкою з прав людини (УГСПЛ) та Всеукраїнською громадською організацією «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» розпочинають спільну ініціативу правової допомоги внутрішньо переміщеним особам, постраждалим від агресії Російської Федерації.

Змістом ініціативи стане допомога у правовому оформленні та подальшому вирішенні правових проблем, спричинених тимчасовою окупацією території Автономної Республіки Крим та окремих районів Луганської і Донецької областей. Пріоритетними будуть такі справи, щодо яких є перспективи позитивного рішення Європейського суду з прав людини за результатами розгляду.

З цією метою планується провести навчання юристів центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та адвокатів ВГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» для виявлення справ, які мають перспективу у ЄСПЛ.

«У подальшому таким справам буде надана підтримка з боку центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги для використання усіх національних засобів вирішення проблеми, як того вимагає звернення до ЄСПЛ, та сприяння УГСПЛ у підготовці і веденню справ в ЄСПЛ. Крім того, експерти УГСПЛ будуть допомагати адвокатам, залученим до надання безоплатної вторинної правової допомоги, у веденні справ на усіх етапах» – пояснив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський.

Ініціатива почне впроваджуватись в шести наступних регіонах:

Регіон

Кількість внутрішньо-переміщених осіб*

Дніпропетровська область

73 000

м. Київ

42 400

Львівська область

9 600

Одеська область

28 200

Харківська область

180 900

Херсонська область

12    00

*Станом на 17 липня 2015 року за даними Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців

mapua-page-001

Очікується, що проект допоможе суттєво консолідувати зусилля громадян України у захисті своїх законних прав, порушених Російською Федерацією у зв’язку із тимчасовою окупацією частини території України, а також сприятиме збиранню доказової бази для міждержавних позовів до міжнародних судових органів проти Російської Федерації.

Глава Уряду також зазначив, що місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги допомагатимуть громадянам в оформленні документів на отримання субсидій. За його словами, «близько 20% людей просять, щоб їм допомогли правильно оформити субсидію». «Цим буде займатися офіс по безоплатній правовій допомозі. І сьогодні Міністерство соціальної політики отримає додаткові доручення щодо спрощеної процедури внесення чітких даних та інформування громадян України про те, як оформлювати субсидію» – повідомив Прем’єр-міністр. У свою чергу, Міністр юстиції зауважив, що «у зв’язку з тим, що близько 20% звернень до наших центрів безоплатної правової вторинної допомоги стосуються порядку оформлення субсидій, було прийнято рішення обмінюватися такою інформацією з органами Мінсоцполітики. Цей підхід забезпечить оперативне реагування на такі звернення та можливість спрощувати порядок оформлення субсидій в регіонах, де громадяни найчастіше звертаються до наших адвокатів».

IMG 9345

Арсеній Яценюк детально ознайомився із даним стосовно звернення громадян до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги по всій Україні та мешканців Харківщини зокрема. Так, впродовж майже повного першого місяця роботи центрів зареєстровано 5018 звернень громадян, із ним 329 – на Харківщині. Так, у Харківській області утворено 9 місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги: Валківський, Дергачівський, Ізюмський, Красноградський, Куп’янський, Лозівський, Перший харківський, Другий харківський та Третій харківський місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

IMG 9352

Як повідомив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський, найбільша частка звернень громадян до цих центрів стосується питань соціального забезпечення, житлових питань, питань оформлення договорів, питань у сфері сімейного, земельного та спадкового права. За його словами, найбільша частка клієнтів центрів – інваліди, які отримують пенсію, або допомогу, що призначається замість пенсії, особи, сукупний дохід сім’ї яких нижчий суми прожиткового мінімуму, ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни та гарантії їх соціального захисту».

IMG 9505

Участь у заході взяли  заступник голови – керівник апарату Харківської обласної державної адміністрації В’ячеслав Абакумов, начальник Головного територіального управління юстиції у Харківській області Юрій Гіоргієвський, Керівник громадської приймальні Харківської правозихисної групи Людмила Клочко, представники Ради адвокатів Харківської області, Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Харківської області, Харківської обласної колегії адвокатів, ХРВ ВГО «Спілка адвокатів України», Благодійного фонду «Адвокати Слобожанщини», ВГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу», адвокати Харківщини.

Заступник голови правління ВГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» Марина Старовойтова розповіла Прем’єр-міністру про мету створення, а також діяльність організації. Вона зазначила, що наразі оплата адвокату, який надає безоплатну вторинну правову допомогу, становить у середньому 30,45 грн на годину. Якщо ж від цієї суми відняти податки – то це близько 15 грн. «Адвокати, які надають безоплатну правову допомогу, своєю роботою виконують важливу суспільну функцію, що полягає в захисті прав, свобод та законних інтересів громадян. Мотиваційний аспект адвокатської діяльності відіграє важливу роль у забезпеченні ефективного захисту, зацікавленості адвокатів у результатах їх діяльності. Тому питання, пов’язані із оплатою праці адвокатів, є дуже важливими та, враховуючи ситуацію, на наш погляд як професійної організації, повинні бути збільшені. Якщо сьогодні така можливість є, звертаємося до Вас із проханням її реалізувати» – Марина Старовойтова.

ДОВІДКОВО:

Місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги із 1 липня 2015 року відповідно до ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» надають таку допомогу низці соціально незахищених громадян: малозабезпечені, діти-сироти та їх опікуни, учасники бойових дій, у тому числі учасники АТО та члени сімей загиблих воїнів, ветерани, біженці та ін., як це визначено ст. 14 загаданого Закону.

Ознайомитися із адресами місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги

5

IMG 9338

11825914 938149346270068 1992803611272129173 n

IMG 9335

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter