назад
24.02.16

Уряд підтримав ініціативу Мін’юсту щодо створення бюро правової допомоги

kabminКабінет Міністрів України підтримав ініціативу створення бюро правової допомоги. Так, 11 лютого на засіданні Уряду прийнято постанову «Про реформування територіальних органів Міністерства юстиції та розвиток системи надання безоплатної правової допомоги». Текст постанови оприлюднено сьогодні, 24 лютого, його можна переглянути на Урядовому порталі.

Постанову Кабінету Міністрів України від 11 лютого 2016 року № 99 «Про реформування територіальних органів Міністерства юстиції та розвиток системи надання безоплатної правової допомоги» (далі – постанова) розроблено Міністерством юстиції України з метою ефективної реалізації законів України «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» та «Про безоплатну правову допомогу».

Основним завданням постанови є оптимізація системи територіальних органів Міністерства юстиції, скорочення видатків державного бюджету на забезпечення їх функціонування, розширення можливостей доступу до електронних сервісів Міністерства юстиції для всіх користувачів та доступу до безоплатної правової допомоги для соціально вразливих верств суспільства.

Постанова дозволить:
– оптимізувати систему територіальних органів юстиції, зокрема, припинити діяльність 586 органів юстиції міського та районного рівня, скоротити витрати на їх утримання;
– скоротити на 25% (з 17516 до 13211 штатних одиниць) чисельність державних службовців територіальних органів юстиції;
– суттєво розширити доступ для громадян до безоплатної первинної та вторинної правової допомоги, а також електронних сервісів Міністерства юстиції на рівні територіальної громади.

Так, постановою пропонується:
– у зв’язку з децентралізацією повноважень з державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, а також повноважень з державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, ліквідувати територіальні органи Міністерства юстиції на рівні міст і районів;
– включити відділи державної виконавчої служби та відділи державної реєстрації актів цивільного стану районних, районних у містах, міських (міст обласного значення), міськрайонних, міжрайонних управлінь юстиції, що ліквідуються, до структури головних територіальних управлінь юстиції в Автономній Республіці Крим, областях, містах Київ і Севастополь;
– підтримати пропозицію Міністерства юстиції щодо утворення бюро правової допомоги в структурі місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги;
– здійснити у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству юстиції на 2016 рік у загальному фонді державного бюджету, перерозподіл видатків споживання;
– внести відповідні зміни:

  • до постанови Кабінету Міністрів України від 9 березня 2006 р. № 268 “Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів”;
  • у додаток 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2014 року № 85 “Деякі питання затвердження граничної чисельності працівників апарату та територіальних органів центральних органів виконавчої влади, інших державних органів” щодо скорочення граничної чисельності працівників територіальних органів юстиції, зокрема державних службовців на 25%.

Реалізація постанови не потребує додаткових витрат державного бюджету, оскільки ресурсне забезпечення бюро правової допомоги здійснюватиметься за рахунок майна і коштів районних, міських, міськрайонних та міжрайонних управлінь юстиції, які припинять свою діяльність.

Зокрема, постановою передбачено здійснення у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству юстиції на 2016 рік у загальному фонді державного бюджету, перерозподілу видатків споживання у сумі 68 600 тис. гривень (з них на оплату праці – 39 800 тис. гривень, на оплату комунальних послуг та енергоносіїв – 17 000 тис. гривень).

«У цих центрах громадяни, які мають на це законні підстави, зможуть реалізувати право на адвоката. Це стосується малозабезпечених, інвалідів, пенсіонерів, переселенців, учасників АТО та сімей загиблих. У них нашим громадянам надаватимуться консультації та онлайн сервіси Мін’юсту. Так само, там надаватиметься первинна правова допомога, тобто консультації всім людям, які не потребують адвоката, а потребують нормального юридичного супроводу», – Міністр юстиції Павло Петренко.

 DSC0754

Виступ Павла Петренка на спільній колегії Міністерства юстиції та Міністерства внутрішніх 10 лютого 2016 р.

Нагадаємо, протягом першого півріччя 2016 року відповідно до Плану заходів з реформування територіальних органів Міністерства юстиції України та розвитку системи надання безоплатної правової допомоги, відбувається реформа територіальних органів юстиції, яка є наступним логічним етапом децентралізації послуг Міністерства юстиції України та надання можливості отримання таких послуг у режимі он-лайн з одночасним розширенням доступу до безоплатної правової допомоги та підвищенням її якості.

Згідно з планом, в кожному районі і місті України будуть утворені бюро правової допомоги як відокремлені підрозділи місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що діють в Україні з 1 липня 2015 року. 

 

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter