назад
13.02.13

Уряд України прийняв Державну цільову програму формування системи безоплатної правової допомоги на 2013-2017 роки

Сьогодні, 13 лютого 2013 року, Кабінет Міністрів України на своєму засіданні прийняв Державну цільову програму формування системи безоплатної правової допомоги на 2013-2017 роки (далі – Державна цільова програма).

Державна цільова програма була розроблена на виконання статті 28 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» та п. 3.2 Указу Президента України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких указів Президента України» від 01.06.2012 № 374/2012.

Державна цільова програма передбачає формування інституціональної системи, використання якої дасть можливість забезпечити якісне, своєчасне надання у повному обсязі безоплатної правової допомоги на основі ефективної взаємодії між суб’єктами права на неї та суб’єктами надання такої допомоги.

Зокрема, одним із заходів, які передбачається реалізувати відповідно до Державної цільової програми, є вдосконалення нормативно-правової бази, що регулює функціонування системи безоплатної правової допомоги.

Також планується проведення масштабної інформаційно-роз’яснювальної кампанії серед суб’єктів права на безоплатну правову допомогу, адвокатів, органів, уповноважених здійснювати затримання, арешт чи взяття під варту осіб, органів місцевого самоврядування та громадських організацій шляхом розповсюдження друкованих матеріалів, пам’яток, брошур, плакатів, розміщення соціальної реклами у громадському транспорті, проведення засідань круглих столів з обговорення актуальних питань розвитку системи безоплатної правової допомоги.

Важливим кроком є створення комплексної інформаційно-аналітичної системи забезпечення надання безоплатної правової допомоги, що матиме елементи електронного інтелекту. Вона дасть змогу об’єднати центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги в єдину мережу, забезпечить автоматизацію процесів організації надання безоплатної правової допомоги, оперативний обмін інформацією між суб’єктами надання безоплатної вторинної правової допомоги, органами, уповноваженими здійснювати затримання, арешт чи взяття під варту осіб, судами, головними управліннями юстиції в Автономній Республіці Крим, областях, мм. Києві та Севастополі, узагальнення та візуалізацію статистичної інформації з можливістю її оперативного оброблення і проведення аналізу.

Відповідно до Державної цільової програми буде також розширено мережу центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Зокрема, у 2013 році планується утворити 45 центрів, у 2014 та 2015 роках – по 28 центрів, у 2016 та 2017 роках – по 2 центри. Таким чином, мережа центрів складатиметься не менш як із 105 міжрайонних, міських (у містах з населенням понад 250 тис. осіб), міжрайонних у містах (у містах з населенням понад 1 млн. осіб) центрів з надання такої допомоги. Планується, що один центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги обслуговуватиме від 250 до 600 тис. населення. Щільність розміщення центрів територією держави визначається з урахуванням необхідності у забезпеченні доступності оперативного отримання населенням, що проживає у віддалених населених пунктах, правових послуг, зокрема безоплатної вторинної правової допомоги.

Державна цільова програма також запроваджує механізми безперервного навчання, зокрема, професійної підготовки та підвищення кваліфікації адвокатів, залучених до надання безоплатної правової допомоги, працівників центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Таким чином, виконання Державної цільової програми дасть змогу створити належні умови для надання безоплатної правової допомоги та забезпечити якість надання такої допомоги.