назад

В Івано-Франківську відбувся форум присвячений протидії домашньому насильству

Днями в Івано-Франківську пройшов обласний форум «Протидія домашньому та гендерно обумовленому насильству у родинах» для представників громадських та благодійних організацій, шелтерів, будинку нічного перебування. Долучився до заходу і  директор Регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області Михайло Євчук.

Протидія домашньому насильству, захист постраждалих осіб, формування нульової толерантності до домашнього насильства – ці та інші питання були порушені під час заходу.

Перед присутніми виступили радник голови обласної військової адміністрації Олена Гринів як ініціатор форуму, представники Уповноваженого ВРУ з прав людини в області Євгенія Мнишенко та Міжнародної організації з міграції Назарій Куземка, поліцейські сектору протидії домашньому насильству Івано-Франківського відділу поліції ГУНП в області, психологи, реабілітологи,  духовенство.

З-поміж іншого, учасники заходу приділили увагу питанню просвітницької роботи. Адже, офіційна статистика, повною мірою, не відображає реальну кількість випадків вчинення домашнього насильства, поза як багато людей досі воліють замовчувати проблему, побоюючись розголосу або не довіряючи державним інституціям.

Тому,за словами керівника системи БПД Прикарпаття напрочуд важливо доносити до якомога більшої кількості людей інформацію про права громадян та шляхи їх захисту.

«З 15 травня, а також щороку в грудні місяці, системою безоплатної правової допомоги за підтримки партнерських організацій проводяться широкі інформаційні кампанії щодо інформування постраждалим від різних форм домашнього насильства, про їхнє право на отримання правових послуг та наявні механізми захисту від цих негативних явищ», – наголосив директор Регіонального центру з надання БВПД в області Михайло Євчук.

Також, у своєму виступі Михайло Євчук  зазначив, що до бюро правової допомоги Прикарпаття у 2022 році звернулось 50 потерпілих від домашнього насильства, а в 2023 р.- 33. Усі вони отримали правову допомогу від юристів або адвокатів, які співпрацюють з системою БПД. Разом з тим, очільник системи БПД Прикарпаття коротко ознайомив учасників форуму з положеннями Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» і повноваженнями центрів з надання БВПД з цих питань, зокрема щодо забезпечення надання безоплатної вторинної правової допомоги постраждалим особам та взаємодії з іншими суб’єктами у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

Варто зауважити, що у роботі форуму взяли участь представники громадських організацій та установ, які займаються вирішенням проблем ВПО та осіб з інвалідністю: громадські організації «Донбас», «ВПО України», простору «Вільна», а також члени мобільної бригади, які відвідують місця компактного перебування переміщених осіб, сімей ВПО.

 

Вони також поділились з присутніми своїм баченням посилення взаємодії між представниками різних структур та організацій щодо протидії домашньому насильству та захисту постраждалих осіб.