назад

Підвищуємо правову обізнаність школярів Полтавщини

Напередодні закінчення чергового навчального року необхідно достатньо уваги приділити молодшому поколінню, адже незабаром літні канікули та велика кількість вільного від навчального процесу часу. Попереду нові враження від відпочинку, а у випускників старших класів – період студентства.

Уже традиційно 1 червня відзначається Міжнародний день захисту дітей. Рішення про відзначення Міжнародного дня захисту дітей саме першого червня прийняла Міжнародна демократична федерація жінок у листопаді 1949 року. В Україні цей день відзначається із 1998 року. У 1991 році Україна приєдналася до Конвенції ООН про права дитини, згідно з якою кожна держава зобов’язана поважати та заохочувати право дитини на всебічну участь у культурному і творчому житті, забезпечувати їй повноцінне дозвілля й відпочинок та сприяти наданню для цього відповідних можливостей.

Днями для учнів початкових та старших класів Розсошенської гімназії Щербанівської сільської ради Полтавського району фахівчиня Полтавського бюро правової допомоги № 2 Яна Бардакова провела виховні години. Під час заходів фахівчиня бюро правової допомоги  роз’яснила права дітей згідно Конвенції ООН про права дитини, особливості цивільної, адміністративної та кримінальної відповідальності, з якого віку вона настає.

«Ми – дорослі, дуже хочемо, щоб діти знали свої права та вміли ними користуватись. Але хочеться застерегти дітей від зловживання правами. Разом з тим необхідно щоб діти розуміли, що дії, які вони вчиняють завжди мають певні наслідки і дуже часто це наслідки негативного характеру, які полягають у порушенні прав інших, або нанесенню шкоди життю, чи майну осіб, які їх оточують. В силу цих негативних наслідків настає певна відповідальність, яку у першу чергу покладається на винних дітей.» – зазначила Яна Бардакова.

Юристка також звернула увагу на особливості відшкодування шкоди дітьми, внаслідок вчинених дій. Також довела до відома основні види правопорушень серед неповнолітніх та роз’яснено види покарань, що застосовуються.

Варто нагадати, що за правовою допомогою Ви можете звернутися до Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою м. Полтава, вул. Європейська, 37/40 та за телефоном гарячої лінії системи БПД: 0 800 213 103.