назад

Забезпечуємо доступ до безоплатної правової допомоги засудженим на Харківщині

Одним із принципів надання безоплатної правової допомоги є її доступність для всіх осіб, які мають право на її отримання.  Щоб правом на БПД могли скористатись особи, які відбувають покарання у вигляді позбавлення або обмеження волі, тримаються під вартою в місцях попереднього ув’язнення або перебувають на обліку в органах з питань пробації, діють  дистанційні пункти доступу до безоплатної правової допомоги.

Так, днями головний юрист Лозівського бюро правової допомоги Сергій Сорокін та адвокат, який співпрацює з системою БПД, Олександр Бугар відвідали державну установу «Первомайська виправна колонія (№ 117)» та поспілкувалися із засудженими, задля підвищення рівня їх правової поінформованості, захисту їх прав, соціальних гарантій.

«Подібні  прийоми –  це не лише  можливість для засуджених отримати змістовні  відповіді  на болючі для них правові питання,  а ще  це  чергова нагода для них переконатись, що  реалізація конституційного права на отримання БПД  це  не просто слова,  держава дійсно про них дбає», – зазначив   Сергій Сорокін.

Як правило, питання, з якими засуджені звертаються до системи БПД, практично такі ж самі, що порушують інші громадяни.  Юристи відзначають, що у переважній більшості вони стосуються сімейного, цивільного, житлового права, земельних правовідносин.

Під час прийому правники проконсультували присутніх стосовно питань щодо отримання спадщини, порядку отримання паспортів та відшкодування матеріальної шкоди та залишили роздаткові матеріали у вигляді інформаційних буклетів на різні актуальні правові  теми.

Представники системи БПД не залишаються осторонь інформування та захисту прав засуджених осіб, проводять  консультування у місцях  несвободи та підвищують правову обізнаність осіб, позбавлених волі під час правоосвітницьких заходів.