назад

Про соціальні гарантії військовослужбовців та членів їх сімей говорили в рамках розширеної робочої зустрічі на Волині

22 березня у департаменті соціальної політики Луцької міської ради відбулось засіданя робочої групи щодо дій заявників у разі безвісти зникнення осіб за особливих обставин, а також соціальних гарантій військовослужбовців та членів їх сімей.

На засідання були запрошені родини військовополонених і зниклих безвісти.

Батьки, дружини, сестри, брати, діти – кожен хотів висловитися, задати запитання, розповісти свою історію пошуку зниклого безвісти родича чи довгу дорогу до отримання звістки, що близька людина зараз у полоні.

Присутнім розповіли про порядок розслідувань справ проти життя та здоров’я військовослужбовців, надання їм правової допомоги та членам їхніх сімей, а також відповідали на запитання регіональний координатор у Волинській області Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин при Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Раїса Клименко, представники Волинського обласного терцентру комплектування та соцпідтримки, фахівчиня Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області Оксана Щесюк.

Раїса Клименко повідомила, що з 1 вересня 2022 року Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України створило у кожній області регіонального координатора для швидшого знаходження близької людини. Раїса Михайлівна зазначила, що й сама 10 місяців шукала безвісти зниклого брата, тому розуміє біль кожного присутнього в залі: “Ми маємо мати холодний розум і терпіння, щоб знайти наших рідних”.

Заступниця Луцького міського голови з питань діяльності виконавчих органів Луцької міської ради Ірина Чебелюк зазначила, що Луцька міська рада намагається оперативно вирішувати проблеми, скеровуючи відповідні звернення чи запити до тих інституцій, які мають право та можливість встановлювати статус, надавати консультації чи інформацію, показувати певні документи і ця робота триватиме і надалі.

Директорка департаменту соціальної політики Луцької міської ради Вікторія Майборода нагадала присутнім, що при департаменті створений центр підтримки сімей військовополонених і зниклих безвісти у Луцьку. А також Вікторія Марківна закцентувала увагу на соціальних гарантіях, які можуть отримати члени сімей військовослужбовців, звернувшись у департамент.

Своєю чергою, представниця Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області Оксана Щесюк розповіла про юридичні гарантії для таких осіб, можливості системи безоплатної правової допомоги, куди та як можна звернутись за правовою допомогою.