назад

Протягом тижня в Одесі юристи системи БПД розповідали про методи протидії домашньому насильству

Сьогодні домашнє насильство є доволі поширеним явищем, тому вкрай важливо, щоб люди вміли розпізнавати домашнє насильство, знали, яких форм воно буває, та чітко розуміли алгоритм дій – що робити, куди звернутися за допомогою.

Фахівці системи БПД надають не лише правову допомогу постраждалим від домашнього насильства, а й здійснюють правопросвітницьку діяльність, яка є не менш важливою.

Так, 16 березня юрист Одеського бюро правової допомоги № 2 Микола Крутій взяв участь у заході, організованому Суворовською районною адміністрацією в Територіальному центрі соціального обслуговування (Надання Соціальних Послуг) для підопічних закладу та соціальних представників.

У заході також взяли участь представник соціальної роботи Центру соціальних служб Одеської міської ради, представник Міжнародної гуманітарної організації «INTERSOS» та тренерка проекту «Вдосконалення навиків запобігання домашньому насильству у фахівців міжсекторальних груп швидкого реагування та інших суб’єктів запобігання та протидії домашньому насильству в м. Одеса».

Мета заходу – подолання стереотипів та міфів щодо домашнього насильства, підвищення рівня обізнаності суспільства щодо форм, причин та наслідків домашнього насильства.

Микола Крутій розповів присутнім про юридичну відповідальність за вчинення домашнього насильства та про спеціальні заходи щодо протидії домашньому насильству, зокрема про терміновий заборонний припис та обмежувальний припис стосовно кривдника та детально розповів про кожного з них: ким видається, на який строк та наслідки.

За вчинення домашнього насильства винні особи несуть адміністративну та кримінальну відповідальність. Так, адміністративна відповідальність за вчинення домашнього насильства передбачена статтею 173-2 КУпАП та тягне за собою накладання штрафу, або громадські роботи, або адміністративний арешт. Проте, за систематичність домашнього насильства настає вже кримінальна відповідальність (стаття 126-1 КК України). Для притягнення кривдника до кримінальної відповідальності повинні бути не менше трьох постанов суду про притягнення до відповідальності за частиною 1 статті 173-2 КУпАП та частиною 2 статті 173-2 КУпАП (повторність)», – зазначив Микола.

21 березня юристка Одеського бюро правової допомоги № 4 Катерина Мирошніченко провела правопросвітницький захід на тему: «Як розпізнати та припинити насильство в родині. Правова допомога постраждалим від домашнього насильства».

Право на отримання безоплатної правової допомоги мають усі потерпілі від домашнього насильства. Правова допомога може полягати як в отриманні правової консультації, складанні заяви до поліції про вчинення домашнього насильства, так і допомога у складанні процесуальних документів (про видачу обмежувального припису, розірвання шлюбу та стягнення аліментів на утримання дітей та інше) та на адвокатський супровід в судовому процесі та під час досудового слідства», – зазначила Катерина.

 

Довідково.  Діяльність Центру підтримки “Рука допомоги” спрямована на надання підтримки населенню, у тому числі тим що зіткнулися з гендерно-зумовленим насиллям (ГЗН), а також на зміцнення психічного здоров’я молоді та захисту і соціальну підтримку населенню, що постраждало від наслідків війни. Одеський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги та Центр підтримки «Рука допомоги» співпрацюють на підставі укладеного меморандуму.