назад

Правова підтримка та соціальний захист: в Кропивницькому зустрілись з внутрішньо переміщеними особами

Відновлення документів, розшук зниклих родичів, евакуація людей із місць, де відбуваються військові дії, фіксація воєнних злочинів, компенсація за пошкоджене майно, допомога постраждалим особам від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом –  коло питань, які цікавили внутрішньо переміщених осіб, під час зустрічі в Донецькому державному університеті внутрішніх справ.

На чергову зустріч з працівниками здобувачів вищої освіти університету завітали представники системи БПД, регіонального офісу Уповноваженого ВРУ з прав людини, Управління дотримання прав людини Національної  поліції України, юридичної клініки університету «Правовий захист».

Місце проведення заходу для ВПО обрали не випадково, адже правоохоронний навчальний заклад після повномасштабного вторгнення рф в Україну, мусив шукати безпечний регіон. Рятуючись від активних бойових дій, викладачі і курсанти залишили свої домівки у Маріуполі та переїхали жити і працювати у Кропивницький. Враховуючи правозахисну спрямованість вишу надійним партнером в налагоджені роботи на новому місці стала система БПД Кіровоградщини. Серед різноманіття спільних правопросвітницьких заходів, які проводяться спільно з навчальним закладом для населення, окреме місце займає правова підтримка викладачів та студентів, адже вони і самі є внутрішньо переміщеними особами і мають безліч питань, вирішення яких зокрема потребує звернення до суду.

Фахівці регіонального та місцевого центрів з надання безоплатної вторинної правової  допомоги  акцентували на тому, що учасники зустрічі, як внутрішньо переміщені особи, мають право на всі види правових послуг від системи безоплатної правової допомоги.

«Захист прав внутрішньо переміщених осіб був і залишається пріоритетом для системи безоплатної правової допомоги. При цьому юристи системи мають значний досвід в цьому напрямі, тож навіть якщо ви вважаєте, що ваша проблема не має вирішення краще звернутися до фахівців і вони знайдуть всі можливі шляхи, щоб проблему було розв’язано», –  зазначила фахівчиня Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській та Миколаївській областях Олена Роміцина.

Обговорюючи питання, що хвилювали учасників зустрічі директор Кропивницького центру з надання БВПД Станіслав Березніченко презентував успішні кейси надання правової допомоги внутрішньо перемішеним особам. Серед найпоширеніших питань – відновлення втрачених документів, оформлення статусу ВПО та відповідних виплат, а також встановлення фактів, що мають юридичне значення, зокрема народження та смерті на тимчасово окупованій території. Загалом протягом минулого року до юристів системи БПД в Кіровоградській області звернулось 1612 внутрішньо переміщених осіб.

На завершення зустрічі учасникам надали інформацію щодо захисту прав з охорони здоров’я та медичної допомоги. Так, у Кропивницькому працює Міжнародна організація невідкладної медичної допомоги Medecins Sans Frontiers – «Лікарі без кордонів», на базі міського пологового будинку Кропивницької міської ради відкрили гінекологічний кабінет, де надають безоплатну допомогу жінкам і дівчатам, які опинилися у складній ситуації. А неурядова організація «Елеос-Україна» організовує  безкоштовну  реабілітацію та лікування жінок-поліцейських у місті Івано-Франківськ. Така інформація є важливою для ВПО та їх родин, враховуючи, що наші співгромадяни на окупованих територіях також постраждали і від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом.

 

Маєте правові запитання? Телефонуйте до контактного центру системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.

Щоб отримати правову консультацію письмово, напишіть у телеграм-бот: https://t.me/LegalAidUkraineBot (юристи відповідають у робочі дні).

Або завітайте до найближчого з наших бюро: https://bit.ly/bpd_buro

Усі сервіси доступу до безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua

 

#БПД #ПравоваДопомога #LegalAid