назад

В Луцьку говорили про надання безоплатної правової допомоги потерпілим від кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості, катування або жорстокого поводження під час воєнних дій чи збройного конфлікту

30 березня за ініціативи Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області та Луцького місцевого центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги відбулася робоча зустріч з правоохоронними органами області та правозахисними організаціями з метою налагодження співпраці у питаннях надання безоплатної правової допомоги потерпілим від кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості, катування або жорстокого поводження під час воєнних дій чи збройного конфлікту.

В ході зустрічі очільниці Регіонального та місцевого центрів з надання  Яна Мельник та Ольга Кудрицька зосередили увагу на тому, що відповідно до ст. 14 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу» потерпілі від наведених вище кримінальних правопорушень мають право на безоплатну первинну та вторинну правову допомогу.

Разом з тим, незважаючи на те, що Офісом Генерального прокурора в Україні за період з 03 травня 2022 по 31 січня 2023 року зафіксовано понад 150 підтверджених фактів вчинення злочинів СНПК, проте до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги надійшло лише одне звернення від потерпілих щодо надання їм правової допомоги, що свідчить про недостатню проінформованість потерпілих з приводу їх права на безоплатну правову допомогу. Тож сьогодні вкрай важливо спільними зусиллями доносити до них цю інформацію.

В ході жвавої дискусії учасники робочої зустрічі обговорили та знайшли можливі шляхи співпраці у даному напрямку роботи.