назад

Захист прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в умовах воєнного стану – правопросвітницька зустріч на Сумщині

Умови воєнного стану завжди створюють підвищену небезпеку для життя та здоров’я громадян, зокрема дітей. Діти, які втратили батьків або залишилися без їх піклування, стають особливо вразливими в цих умовах. Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області розуміє важливість захисту прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у таких умовах.

Для сприяння їхнього вирішення Сумський обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді організовує тренінгові навчання, на які запрошує фахівців системи безоплатної правової допомоги*. Так, на одному з тематичних навчань начальник відділу забезпечення роботи контактного центру  Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Ігор Шпак зустрівся у онлайн форматі з батьками й обговорив з ними різні важливі правові питання.

“Умови воєнного стану завжди створюють певний ризик для дітей, зокрема для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Це може бути пов’язано зі збільшенням кількості випадків насильства, злочинності та інших небезпек у суспільстві”, – наголосив юрист.

Прийомні батьки та батьки-вихователі часто стикаються з низкою невирішених юридичних питань та проблемних ситуацій. Враховуючи потреби у ході цих заходів, учасники отримали інформацію про права дітей, процедуру прийняття на усиновлення та піклування про дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Крім того, було надано поради щодо того, як захистити права дітей у умовах воєнного стану та як діяти в разі порушення прав дітей.

Зокрема, торкнулися питань правових змін в умовах воєнного стану:

  • змін в умовах набуття статусу дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;
  • змін, щодо підстав втрати статусу дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Також спікер акцентував увагу присутніх на захисті прав дітей в умовах воєнного стану та розповів, що “під час дії на території України надзвичайного або воєнного стану до дитячого будинку сімейного типу можуть влаштовуватися діти, які залишилися без батьківського піклування, на умовах тимчасового влаштування в межах передбаченої граничної чисельності дітей у дитячому будинку сімейного типу та прийомні сім’ї”.

Цей правопросвітницький захід допоміг забезпечити більш ефективний захист прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у складних умовах воєнного стану.

По завершенню заходу усі присутні мали змогу звернутися із правовими питання до юриста Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області та отримати кваліфіковані відповіді.

 

Довідково: *на виконання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2002 року №565 «Про затвердження Положення про прийомну сім’ю».