назад
30.03.23

Разом з партнерами покращуємо надання правової допомоги ВПО

Більше 230 тисяч зареєстрованих у столиці внутрішньо переміщених осіб, потребують не лише прихистку та можливостей забезпечити себе та свою родину, а й вирішення великої кількості правових питань. Отож, фахівці київських центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги постійно покращують взаємодію з громадськими організаціями та благодійними фондами, які опікуються внутрішніми переселенцями, зокрема Благодійним Фондом «Право на захист», меморандум з яким підписали ще у 2018 році.

Так, під час розширеної зустрічі директорів київських центрів з надання БВПД з представниками БФ «Право на захист» та УВКБ ООН напрацювали практичні механізми співпраці, серед яких – перенаправлення клієнтів та проведення тренінгів для підвищення компетентності юристів системи БПД та адвокатів, що співпрацюють із системою БПД, у сфері надання правової допомоги внутрішньо переміщеним особам.

Перш за все присутні обговорили теми, для запланованих на травень тренінгів. Важливою умовою для їх планування, як для представників системи БПД, так і проектної менеджерки фонду Олександри Журко та заступниці керівника Київського польового офісу УВКБ ООН  для комунікаційних цілей і зовнішньої аудиторії Олени Тишкевич, є можливість практичного використання набутих знань у роботі з внутрішніми переселенцями. Тож, вирішили, що найближчі тренінги стосуватимуться питань поновлення втрачених документів, спадкування, подання позовів проти російської федерації за зруйноване житло та особливостей комунікації з постраждалими від війни.

Для нас, зважаючи на значне збільшення чисельності внутрішніх переселенців у столиці та розширення кола правових питань, які їх цікавлять, важливо покращувати кваліфікацію юристів та адвокатів, які надають БПД. Оскільки проблеми, які турбують цю категорію громадян складні і нетипові для більшості українців, – директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у місті Києві Михайло Харін.

Крім цього, зважаючи на те, що благодійний фонд є офіційним партнером Агентства ООН у справах біженців зі збору даних на грошову допомогу ООН та має можливість забезпечувати людей, що постраждали від війни, гуманітарною допомогою, директори київських місцевих центрів з надання БВПД домовились, у разі виявлення місць компактного проживання чи скупчення ВПО, які потребують допомоги у вигляді продовольчих чи непродовольчих товарів, перенаправляти фонду контакти таких місць.

Довідково.

УВКБ ООН, Агентство ООН у справах біженців, є глобальною міжурядовою організацією, яка присвячує свою діяльність порятунку життів, захисту прав і створенню кращого майбутнього для біженців, вимушено переміщених громад та осіб без громадянства.

Благодійний Фонд «Право на захист» – одна з провідних українських правозахисних організацій, що надає правову, психо-соціальну та гуманітарну підтримку ВПО, людям, які постраждали від воєнних дій, біженцям та особам без громадянства.