назад

В Одесі проведено заходи присвячені Міжнародному дню людей з інвалідністю

За статистичними даними Державної служби статистики в Україні налічується близько 3 млн. осіб з інвалідністю, серед яких майже 200 тис. – діти. Щороку, 3 грудня Україна відзначає день осіб з інвалідністю. Цей день покликаний привернути увагу суспільства до проблем, з якими стикаються найменш захищена частина суспільства, захисту їх прав, гідності та благополуччя.

Напередодні цього дня, юристи Одеського місцевого центру з надання БВПД провели ряд правопросвітницьких заходів.

Так, 28 листопада юрист Одеського бюро правової допомоги № 1 Владислав Марков провів захід для осіб з інвалідністю в приміщенні Одеської національної наукової бібліотеки, під час якого розповів присутнім про права та пільги, які передбачені для цієї категорії законодавством України, зокрема пільги на соціальне побутове та медичне обслуговування (засоби для пересування, протезні вироби, сурдотехнічні засоби), вироби медичного призначення (індивідуальні пристрої, протези очей, зубів, щелеп, окуляри, слухові та голосоутворювальні апарати), право на безкоштовне отримання путівок в санаторії при наявності медичних показань, право на передачу у власність автомобіля безоплатно чи на пільгових умовах і т.д.

1 грудня, завідувачка Одеського бюро правової допомоги № 3 Тетяна Піроженко взяла участь у круглому столі, що був організований Навчально методичним центром цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Одеської області.  Обговорили питання правового та соціального захисту осіб з інвалідністю, інформаційно-просвітницька діяльність по попередженню дискримінації осіб з інвалідністю.

Фахівчиня бюро розповіла присутнім про роль системи БПД в захисті прав осіб з інвалідністю.

Серед гарантованих державою прав для осіб з інвалідністю неабияку роль відіграє право на БПД. Безоплатна правова допомога особам з інвалідністю – це перш за все про зручність та доступність її отримання, адже якщо людина потребує правової допомоги, але через стан здоров’я не може самостійно звернутись до однієї з точок доступу до БПД, то фахівці центру надають в такому випадку адресну правову допомогу, тобто за місцем проживання такої людини», – зазначила Тетяна.

Цього року до Одеського місцевого центру з надання БВПД за допомогою у складенні позовних заяв та за представництвом в суді звернулось понад 150 осіб з інвалідністю.

2 грудня юристи Одеського бюро правової допомоги № 2 Микола Крутій та Анна-Марія Стрембій провели в приміщенні бюро семінар для осіб, які перебувають на обліку в територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Суворовського району міста Одеси, серед яких були присутні особи з інвалідністю.

Під час заходу говорили про права та гарантії осіб з інвалідністю, зміни в законодавстві щодо захисту прав осіб з інвалідністю, право осіб з інвалідністю на БПД, в т.ч. на адвокатський супровід в суді.

3 грудня юристка Овідіопольського бюро правової допомоги Анна Бодюл провела онлайн-семінар для осіб з інвалідністю, які перебувають на обліку в Білгород-Дністровському міськрайонному центр зайнятості.

Під час заходу юристка розповіла про особливості працевлаштування осіб з інвалідністю, зокрема, які передбачені гарантії, пов’язані з укладанням та розірванням трудового договору, режим роботи, надання відпусток і т.д.

Довідково.

Люди з інвалідністю мають право на БВПД, якщо отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, який не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб (з 1 грудня – 4 186 гривень).

Отримати правову допомогу люди з інвалідністю можуть:

  1. Зателефонувавши до контактного центру системи БПД за номером 0 800 312 103;
  2. Контактні дані бюро правової допомоги, офіційний сайт та інші сервіси доступу до безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua