назад
16.05.19

В Олександрії учнів навчали правилам безпечної поведінки з незнайомими людьми

01Як поводитися під час зустрічі з незнайомцями? Де та з якими небезпечними ситуаціями може зіткнутися дитина під час літніх канікулПро які правила варто пам’ятати, щоб не стати жертвою викрадення та яка відповідальність за незаконне позбавлення волі або викрадення людини?
Ці та інші актуальні питання, обговорили з школярами та ліцеїстами 7-10 класів під час правових уроків фахівці Олександрійського місцевого центру з надання БВПД на базі Олександрійської міської централізованої бібліотечної системи.
«Право на свободу та особисту недоторканність належить до основних прав кожної людини та захищається законом. Однією з найбільш серйозних небезпек, що може підстерігати підлітків – це зустріч із небезпечними незнайомцями: людьми, схильними до злочинних дій або викрадення. Тому варто знати та неухильно дотримуватися правил особистої безпеки для уникнення небезпечних ризиків та шкідливих наслідків», наголосила Анна Лунга-Лягушазаступниця начальника відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Олександрійськогомісцевого центру з надання БВПД.
Фахівці місцевого центру детально роз’яснили підліткам алгоритм дій при зустрічі з підозрілою людиною на вулиці, який полягає в тому, що потрібно:
– оцінити ситуацію (варто усвідомлювати, що людина на вулиці є незнайомою, тому ставитися до неї варто відповідно),
– відійти на безпечну відстань та не давати можливості торкатися себе та свого одягу,
– припинити спілкування (вміти відмовити незнайомцеві та запропонувати звернутися зі своїм питанням до дорослих),
– піти в безпечне місце,
– розповісти про випадок батькам та повідомити працівників поліції у разі необхідності.
 
02
 
Також школярам нагадали, що в разі порушення своїх прав можна звернутися до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та бюро правової допомоги.
До Олександрійського місцевого центру з надання БВПД можна звернутись за адресою: м. Олександрія, вул. Першотравнева, 18, тел. (05235) 7-04-40, 7-04-04.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний контакт-центр за номером 0-800-213-103, дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України.