назад

Допомога одиноким матерям

SuM 190516 01Нещодавно в Україні відзначили День матері. І добре, коли діти зростають у дружній, великій родині. Проте, на жаль, є чимало жінок (а деколи і чоловіків), які самотужки виховують дітей. І такі батьки потребують різносторонньої допомоги від держави, а також правового захисту. Тож, юристи системи безоплатної правової допомоги надають роз’яснення, хто і як може скористатися державною підтримкою.  

Так, фахівець Сумського місцевого центру з надання БВПД Любов Воробчак у передачі «Правовий лікбез», що на телеканалі «ATV» зазначила, що відповідно до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» право на таку допомогу мають:

                      одинокі матері (які не перебувають у шлюбі), одинокі усиновлювачі, якщо у свідоцтві про народження дитини або документі про народження (усиновлення), виданими компетентними органами іноземної держави, за умови його легалізації в установленому порядку, відсутній запис про батька (матір) або запис здійснено за вказівкою матері (батька усиновителя) дитини;

                      мати (батько) дітей у разі смерті другого з батьків (за умови неотримання пенсії по втраті годувальника або соціальної пенсії).

«Обов’язковою умовою при призначенні такої допомоги є витяг з РАЦСу із зазначенням підстави внесення відомостей про батька або наявність свідоцтва про народження дитини, яке видано компетентним органом іноземної держави, у якому відсутні відомості про батька», – наголосила юрист.

SuM 190516 02За отриманням такої допомог необхідно звернутися до органів праці та соціального захисту населення за місцем проживання та подати наступний пакет документів:

                      заява на отримання допомоги;

                      копія свідоцтва про народження дитини;

                      довідка про доходи на кожного члена сім’ї;

                      довідка про реєстрацію місця проживання;

                      документи, що підтверджують підстави внесення відомостей про батька малюка;

                      для усиновлювачів – копія рішення про усиновлення;

                      для вдівців – копія свідоцтва про смерть другого з подружжя.

Якщо особа, яка має право на таку допомогу, фактично проживає не за місцем реєстрації, то вона має подати документ, що підтверджує відсутність призначеної такої допомоги чи пенсії у зв’язку з втратою годувальника (для вдівців), за місцем реєстрації.

Слід зазначити, що така допомога призначається до досягнення дитиною 18-річного віку чи 23-річного віку, якщо дитина навчається на денній формі у професійно-технічних чи вищих навчальних закладах.

Якщо особа, якій призначено таку допомогу, укладає шлюб, то виплата допомоги продовжується за умови, якщо діти не будуть усиновлені чоловіком (дружиною). Якщо ж дітей усиновили, то право на допомогу втрачається.

Також важливою умовою для отримання допомоги є факт утримання та забезпечення дитини. Якщо мати/батько передає дитину на повне державне забезпечення, то право на отримання допомоги втрачається.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.