назад

В сільських районах юрисдикції Вознесенського МЦ з надання БВПД стартувало перше Skype – консультування

{module 4stat_vozn} 26 серпня 2015 року спеціалісти Вознесенського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги провели перше Skype – консультування громадян з сільських громад, що входять у зону юрисдикції центру.

Відтепер працівники центру кожного другого вівторка та останню середу місяця з 10-00 до 11-00 будуть здійснювати надання дистанційних консультацій з залученням новітніх технологій, а клієнти, в свою чергу, будуть отримувати безоплатну правову допомогу безпосередньо у своїх селах.

Першими Skype – консультаціями скористалися працівники бібліотек, а також жителі смт Доманівка та села Маринівка Доманівського району, а також смт Веселинове Веселинівського району.

 В першу чергу такі консультації усувають необхідність клієнту відвідувати райцентр, надають людям з обмеженими можливостями зручність у використанні послуг адвокатів і юристів.

 До Skype консультацій сьогодні долучилося 5 громадян, які побажали не розголошувати свої персональні данні. Так, до сільської бібліотеки прийшла пані Наталя, яка не в змозі приїхати особисто до Центру, оскільки виховує двох неповнолітніх дітей та доглядає за старенькою бабусею. Її питання стосувалося державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, а саме її розміру. Пані Наталя не впевнена у тому, що нарахування здійснені вірно. Спеціаліст Центру роз’яснив механізм проведення нарахувань та надав рекомендації куди звертатися щодо їх перевірки.

Інший клієнт звернувся за вторинною правовою допомогою. Справа в тому, що чоловік уклав договір оренди земельної частки (пай) з орендарем, у якому передбачалися сівозміни, проте протягом п’яти років орендар сіє одну культуру – соняшник. Надалі чоловік не бажає надавати в оренду свою земельну ділянку, усі наявні механізми досудового захисту вже були використані, а тому єдиний шлях захисту порушених прав – звернення до суду. Під час консультації спеціаліст Центру визначив під яку категорії підпадає клієнт та пояснив, які документи необхідно взяти з собою на прийом. Таким чином, чоловік зможе їхати до Центру з усіма документами та планувати подальші дії.

Ще одне звернення стосувалось оформленню спадщини. Пані Оксана разом з сестрою є єдиними спадкоємцями після смерті матері. Сестра клієнтки проживає в іншому місті і не хоче зайвого клопоту по прийняттю спадщини. Спеціалісти Центру  пояснили пані Оксані, що сестра може відмовитись від частки у спадщині шляхом подання нотаріусу заяви про відмову у спадщині на користь пані Оксани.

Заявниця  пані Мирослава тільки під час консультації дізналась, що вона має право на отримання аліментів, навіть якщо перебуває у шлюбі. Клієнтка помилково вважала, що не може отримати аліменти від батька дитини, оскільки перебуває з ним у шлюбі.

Інша заявниця, пані  Катерина, неодноразово зверталась до управління соціального захисту населення райдержадміністрації з вимогою збільшити розмір виплат на її сина, який страждає психічним захворюванням та має інвалідність 1 групи. Оскільки в усіх документах було вказано, що син має інвалідність 1 групи загального захворювання, відповідно усі нарахування проводяться, як для інваліда 1 групи загального захворювання. Спеціалісти Центру детально пояснили різницю у виплатах інвалідам по загальному захворювання та інвалідам внаслідок психічного розладу, та рекомендували заявниці звернутися до спеціалізованої психіатричної медико – соціальної експертної комісії для встановлення інвалідності внаслідок психічного розладу.

Нагадуємо, що до програми віддаленого Skype– консультування до кінця жовтня планується підключити усі райони, які віднесені до юрисдикції Вознесенського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Консультації по Skype-зв’язку спеціалісти Центру надають кожного другого вівторка та останню середу місяця з 10-00 до 11-00.