назад

В Ужгороді майбутні музиканти навчалися, як протидіяти булінгу в навчальних закладах

Студенти Ужгородського музичного коледжу ім. Задора дізналися про своє право на безоплатну правову допомогу та обговорили проблему булінгу у навчальному середовищі.

У цьому їм допомогли заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області Лариса Фучко та директор Ужгородського місцевого центру Михайло Давиденко, які 21 вересні, за сприяння працівників Ужгородської публічної бібліотеки провели правопросвітницький захід для студентської молоді.

Михайло Давиденко ознайомив студентів з системою БПД, наголосивши, що основною метою її діяльності забезпечення доступу до правосуддя в Україні. Присутні дізнались, що право на первинну правову допомогу має кожен, хто перебуває під юрисдикцією України, а на вторинну правову допомогу – законодавчо визначені категорії осіб. Зокрема, малозабезпечені, учасники бойових дій, внутрішньо переміщені особи, особи, які постраждали від домашнього насильства, діти та ін.

Про протидію булінгу у навчальному середовищі зі студентами поговорила Лариса Фучко. Зокрема, розповіла про ознаки та види булінгу, а також передбачену законом відповідальність за його вчинення. Також студенти переглянули тематичний відеоролик про кібербулінг та висловили власні думки про те, як протидіяти цьому ганебному явищу.

Також юрист розповіла про те, що 18 грудня 2018 року Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)», яким вдалося закріпити поняття булінгу (цькування) та відповідальність за його вчинення.

Булінг відтепер карається штрафом від 850 грн або громадськими роботами від 20 годин. Якщо булінг вчинять повторно протягом року або групою осіб, розмір покарання збільшиться до штрафу від 1700 грн або громадських роботами від 40 годин. Тобто, якщо вам вже виповнилось 16 років та ви вчините булінг – то до вас може бути застосована ця відповідальність.

Якщо булінг вчинить неповнолітній до 16 років, відповідатимуть його батьки. До них застосовуватимуть покарання у вигляді штрафу або громадських робіт.

Окремо передбачена відповідальність за приховування фактів булінгу (цькування) для керівників шкіл. Якщо керівник не повідомить поліцію про відомі йому випадки цькування серед учнів, до нього буде застосоване покарання у вигляді штрафу від 850 грн або виправних робіт до одного місяця з відрахуванням до 20 % заробітку.

Якщо вам потрібна юридична підтримка, звертайтеся до фахівців системи БПД, або телефонуйте за єдиним контакт-номером 0800213103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів в Україні).