назад

В Ужгороді радилися, як ефективніше вирішувати проблеми внутрішніх переселенців

9 серпня в Ужгородській міській раді відбулася розширена нарада за участю заступника міського глови А. Погорелова, з волонтерами, представниками громадських організацій, благодійних фондів та державних інституцій, які опікуються вимушеними переселенцями, та ВПО. Мета зустрічі – координація зусиль сторін, налагодження ефективної комунікації між ними та можливість протидіяти новим викликам, які постають через війну.
 Учасники заходу коротко розповіли про діяльність їхніх організацій. Директор Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області Василь Попадинець поінформував присутніх про роботу системи БПД в умовах військового стану, зазначивши, що всі внутрішньо переміщені особи мають право первинну правову допомогу та представництво інтересів в судах за рахунок держави – безоплатну вторинну правову допомогу. Також розповів, що система БПД з перших днів війни відреагувала на нові виклики. Перш за все, шляхом надання та поширення правовоі інформаціі, створенням нових консультаційних пунктів у місцях компактного проживання переселенців.
 «Наразі на Закарпатті функціонує 57 консультаційних пунктів, 23 з яких – у місцях поселення ВПО. З 24 лютого, до центрів та бюро правової допомоги на Закарпатті надійшло понад три тисячі звернень від внутрішніх переселенців. Найчастіше ВПО звертаються з питань отримання міжнародної та державної грошової допомоги, компенсації за зруйноване житло та інше майно, соціальних гарантій та пільг для ВПО та ін.
 Також учасники заходу дізналися, що система безоплатної правової допомоги сприяє прокуратурі у документуванні та фіксації воєнних злочинів та злочинів проти людяності, заподіяних унаслідок повномасштабного вторгнення рф в Україну, шляхом збору та фіксації працівниками центрів відомостей від осіб, які були очевидцями або потерпілими від воєнних злочинів на території України.
 До речі, надати свідчення про злочини можна і на сайті інтернет-ресурсу https://warcrimes.gov.ua/. Тут є покрокова інструкція для тих, хто передає свідчення про злочини рф, дотримуючись її, кожен зможе зробити великий вклад у нашу спільну перемогу і на юридичному фронті.
 Ще одним із важливих пріоритетів роботи системи надання БПД в Україні в період дії воєнного стану та збройної агресії рф є захист прав осіб, зокрема дітей, які постраждали від воєнних злочинів, забезпечення їх доступу до правових послуг. Відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», вони є суб’єктами права на безоплатну вторинну правову допомогу.
 Представники державних установ, громадських та волонтерських організацій, внутрішні переселенці озвучили низку проблемних питань, які, сконсолідувавши спільні зусилля, буде легше вирішувати. За підсумками наради було ініційовано створення координаційної ради та групи для оперативного узгодження, об’єднання зусиль для ефективного вирішення питань, насамперед щодо підтримки людей, які змушені були рятувалися від війни.
 Довідково. За правовою допомогою звертайтесь до найближчих центрів та бюро правової допомоги на Закарпатті, або телефонуйте за єдиним контакт-номером системи БПД 0800213103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів в Україні).