назад
10.08.22

Захист прав дітей, постраждалих від воєнних злочинів, та стан реалізації Програми відновлення для неповнолітніх обговорили на регіональній зустрічі

Під час дії воєнного стану одним із пріоритетних напрямів роботи центрів безоплатної вторинної правової допомоги є захист прав осіб, постраждалих від воєнних злочинів. На жаль, особливо уразливими від даної категорії злочинів стають діти.

Обмін досвідом та обговорення питань щодо налагодження співпраці між ключовими інституціями з питань захисту прав дитини стали предметом обговорення на онлайн зустрічі представників системи безоплатної правової допомоги Вінницької, Чернігівської та Тернопільської областей, що відбулася 10 серпня 2022 року. Модератором зустрічі виступила директор Регіонального центру з надання БВПД у Чернігівській області Ірина Протченко.

Відповідно до положень Закону України «Про безоплатну правову допомогу», діти, у тому числі діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій чи збройного конфлікту, мають право на всі види правових послуг, передбачені частиною другою статті 13 Закону. Звернення, що стосуються дітей, подаються їх законними представниками.

Учасники заходу погодилися, що на часі є доцільним внесення змін до чинного законодавства щодо можливості  звернення за правовою допомогою самої дитини, яка досягла чотирнадцяти років, особливо з питань, не пов’язаних з кримінальними справами.

Поряд з тим, особливу увагу учасники зустрічі приділили питанню  налагодженню ефективної взаємодії органів прокуратури, національної поліції та центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги в частині інформування законних представників дітей, які виступають потерпілими у кримінальних провадженнях, про можливість отримання безоплатної правової допомоги, шляхом сприяння залученню адвоката  на ранніх етапах кримінального провадження.

В тому числі, правники обговорили переваги та практику реалізації пілотного проєкту «Барнахаус», який спрямований на забезпечення фахового супроводу дитини, яка стала потерпілою чи свідком злочину, у кримінальному процесі, адже у  2021 року модель Барнахаус запрацювала на Вінничині та Тернопільщині.

Окрім того, представники системи безоплатної правової допомоги  не оминули увагою питання  реалізації  Програми відновлення для неповнолітніх в регіонах. Характерною спільністю учасники заходу визнали невелику кількість повідомлень про можливість реалізації Програми, яка наразі надходить до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.  Тому, не зважаючи на велику кількість правопросвітницьких заходів, на яких постійно звучить інформація про такий інструмент, як відновне правосуддя, все ж таки першочергова роль належить органам прокуратури, працівники якої мали б інформувати потерпілу особу, неповнолітнього, що вчинив кримінальне правопорушення та обов’язково його законних представників про можливість застосування Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення, а також її переваги.

Учасники зустрічі визнали за доцільне проведення подібних заходів з обміну досвідом та обговорення шляхів вирішення спірних питань, які виникають під час реалізації покладених на них завдань.