назад

Як діяти, коли порушують права громадських активістів, – обговорення у Хмельницькому

У Хмельницькому відбулося чергове засідання кіноклубу Docudays UA «Право в об’єктиві». Зустріч, що відбулася онлайн, присвятили Міжнародному дню молоді. Говорили про те, хто такі громадські активісти, які завдання вони виконують у суспільстві та як в Україні захищають права таких людей. Експерткою в обговоренні виступила юристка, головна фахівчиня із зв’язків з громадськістю та пресою відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області Анна Бенькалович.

Для перегляду Зоя Філіпенко, керівниця кіноклубу, що діє на базі Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки, запропонувала документальний фільм «Ти, б*, рота закрий» української режисерки Таїсії Кутузової, а тему засідання визначила лаконічно – «Хто, якщо не я?». У фільмі йдеться про підлітка Сергія Чагарова, який у своєму селі під Києвом бореться з корупцією і потерпає від нападів з боку депутатів.

До обговорення залучили юристів, громадських активістів та читачів Ярмолинецької центральної бібліотеки.

Питання, які порушували після перегляду фільму, особливо актуальні в умовах воєнного стану, адже через низку законодавчих обмежень сьогодні активісти стикаються з певними труднощами, зокрема в доступі до публічної інформації, доступі до засідань місцевих рад тощо.

Учасники засідання дискутували про виклики, які постають перед активістами, говорили про потребу створення умов для реалізації громадських, економічних та культурних прав громадян, способи подолати корупцію, а також про важливість таких понять, як свобода та людська гідність.

Анна Бенькалович розповіла, що система безоплатної правової допомоги надає юридичні консультації усім, хто цього потребує, а також зазначила, що викривачі корупції можуть претендувати на безоплатну вторинну правову допомогу. Юристка також закликала активістів фіксувати усі випадки порушення їхніх прав – записувати дзвінки, знімати на відео такі факти. Такі докази допоможуть притягнути порушників до відповідальності.

Голова громадської організації «Жіночий Антикорупційний Рух», представниця Інституту масової інформації в Хмельницькій області, громадська активістка Альона Береза розповіла, як важливо сьогодні долучати молодь до активізму. За її словами, громадський сектор у місті сьогодні практично не оновлюється, залишились активісти з часів Майдану.

Регіональна представниця Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Хмельницькій області Оксана Кізаєва наголосила, що й в умовах воєнного стану органи місцевого самоврядування повинні забезпечувати громадськості доступ до публічної інформації, а у випадках порушення цієї вимоги порадила активістам скаржитися до представництва.