назад
04.06.18

Ветеран військової служби через суд домігся лікування в санаторії Міноборони

04.06.2018Одеський окружний адміністративний суд задовольнив позов громадянина Д., якому Одеський обласний військовий комісаріат відмовив у наданні путівки до санітарію Міністерства оборони України, та зобов’язав забезпечити путівкою ветерана військової служби. Таке рішення стало можливим завдяки професійним діям адвоката, яка співпрацює з Першим одеським місцевим центром з надання БВПД Тетяни Мельніченко, яка представляли інтереси клієнта в суді.

Як розповіла захисник, позивач Д., як ветеран військової служби, звернувся до відповідача із заявою щодо надання йому путівки до одного з санаторно-курортних закладів Міноборони з оплатою 25% її вартості.

Однак комісаріат відмовив та порадив звернутись до органу праці та соціального захисту населення за місцем проживання та отримання пенсії. У комісаріаті свою відмову обґрунтували тим, що позивач є особою з інвалідністю із числа військовослужбовців строкової військової служби, отримує пенсію у Малиновському Об’єднаному управлінні пенсійного фонду в м. Одесі, та відповідно до нормативних актів санаторно-курортне лікування повинен отримувати через Мінсоцполітики та його територіальні органи.

Проте суд зазначив, що позивач має встановлене законом право на пільгу на санаторно-курортне лікування як ветеран військової служби, та у разі, якщо має право на лікування за кількома законами, йому надається право вибору. Тож, за допомогою адвоката БПД ветеран військової служби отримав можливість пролікуватись у санаторії Міноборони.

«Кількість справ, пов’язаних з соціальним захистом військовослужбовців щороку збільшується, і ми враховуємо це в нашій роботі, роблячи акцент на таку категорію справ, – прокоментував результати справи директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк. – Хочу нагадати, що робота з Міноборони вже налагоджена, підписаний Меморандум про співпрацю, розроблено механізм покращення правової обізнаності наших хлопців у військових частинах, визначено алгоритм взаємодії адвокатів зі структурними підрозділами Міноборони у разі затримання військовослужбовця чи судового процесу над ним. Тож, захист військовослужбовців – це один з наших пріоритетів».

Він додав, що для адвокатів буде проведена низка тренінгів, які зосереджуватимуться на особливостях роботи з цією категорією клієнтів.


Хронологія розгляду справи:

1. Громадянин Д. звернувся до Першого одеського місцевого центру з надання БВПД та поскаржився на неправомірні дії Одеського обласного військового комісаріату, який відмовив у наданні путівки до санітарно-курортних закладів Міністерства оборони України з оплатою 25% її вартості.

2. На підставі доручення Першого одеського місцевого центру з надання БВПД №107 від 08.02.2018 року захищати інтереси клієнта було призначено адвоката Тетяну Мельніченко.

3. Листом від 03.01.2018 комісаріатом було відмовлено ветерану у задоволенні заяви та запропоновано звернутись до органу праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації та отримання пенсії.

4. Одеський обласний військовий комісаріат вважав відмову обґрунтованою, оскільки позивач є особою з інвалідністю із числа військовослужбовців строкової військової служби, отримує пенсію у Малиновському Об’єднаному управлінні пенсійного фонду в м. Одесі, та відповідно до Інструкції про організацію санаторно-курортного лікування, медичної та медико-психологічної реабілітації у Збройних Силах України, забезпечення санаторно-курортними путівками інвалідів із числа військовослужбовців строкової військової служби, які отримують пенсію, здійснюється Міністерством соціальної політики України та його територіальними органами.

5. Вивчивши матеріали справи, суд зазначив, що позивач має встановлене законом право на пільгу щодо санаторно-курортного лікування як ветеран військової служби відповідно до ЗУ “Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ і деяких інших осіб та їх соціальний захист”. Також, як інвалід військової служби з числа військовослужбовців строкової військової служби, який отримує пенсію відповідно до ЗУ “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб”, відповідно до п.13 Порядку №446, у разі коли особи, зазначені в п.2 цього Порядку, мають право на санаторно-курортне лікування за кількома законами, то їм надається право вибору в забезпеченні путівкою одного з них.

6. Врахувавши аргументи захисту, суд задовольнив позов в повному обсязі, визнав дії відповідача протиправними, та зобов’язав Одеський обласний військовий комісаріат надати Д. путівку до санаторно-курортного закладу Міністерства оборони України.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook          YouTube YouTube          Google Google+  тTwitter