назад

Відбувся круглий стіл на тему «Практична співпраця між адвокатурою і державою заради якості правової допомоги»

0DSCN1986

29 вересня 2015 року в приміщенні Ради адвокатів Тернопільської області за підтримки Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області та Громадської організації «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» відбувся круглий стіл на тему «Практична співпраця між адвокатурою і державою заради якості правової допомоги».

В заході взяли участь:

Ірина Хондогій, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області;

Валерій Міщенко, голова Ради адвокатів Тернопільської області;

Володимир Малишевський, адвокат,тренер-модератор, керівник Тернопільського відокремленого підрозділу ГО “Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу”;

Юрій Гордєєв, директор Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги;

Віталій Сольський, начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів;

Ярослав Кметик, голова дисциплінарної палати КДКА Тернопільської області;

Тарас Будз, адвокат, представник Ради адвокатів Тернопільської області у Раді адвокатів України;

Віталій Горба, адвокат, голова комісії з оцінювання якості, повноти та своєчасності надання адвокатами безоплатної правової допомоги Ради адвокатів Тернопільської області;

Віктор Дрозда, адвокат, секретар Ради адвокатів Тернопільської області;

0DSCN2079Петро Балабан, помічник голови Ради адвокатів Тернопільської області;

Оксана Лисенко, адвокат, член Ради адвокатів Тернопільської області;

Людмила Крічфалушій, адвокат;

Надія Сампара, адвокат;

Ольга Кушнерик, журналіст газети «Свобода».

З вступним словом до учасників Круглого столу звернулись Ірина Хондогій, Валерій Міщенко та Володимир Малишевський.

0DSCN2010Ірина Хондогій поінформувала учасників про проведення 8-го конкурсу адвокатів, які залучаються для надання БВПД. Наголошено на співпраці між Регіональним центром та Радою адвокатів регіону в питанні інформування адвокатів про проведення конкурсу та необхідності більш ширшого залучення адвокатів по регіонах області з метою формування більш конкурентного середовища. Валерій Міщенко висловив пропозицію щодо більш ширшого залучення представників органів адвокатського самоврядування до конкурсного відбору адвокатів та врахування їх думки при відборі кандидатів.

Володимир Малишевський розповів про роль адвоката в наданні БПД біженцям та внутрішньо переміщеним особам.

0DSCN1940Юрій Гордєєв підняв тему щодо окремих аспектів професійної етики адвокатів у зв’язку із забезпеченням надання БВПД в цивільних і адміністративних справах з 1 липня 2015 року соціально вразливим та незахищеним верствам населення (малозабезпеченим особам, учасникам АТО, інвалідам тощо) та проінформував про перші 90 днів роботи місцевого центру.

Учасниками круглого столу обговорено проблемні питання, що виникають у адвокатів під час надання БВПД в цивільних та адміністративних справах і при наданні правової допомоги засудженим. Зокрема, обговорено проблеми розмежування первинної та вторинної правової допомоги, звернення осіб за правовою допомогою в питаннях, які не мають визначеного правового механізму їх вирішення, з питаннями, які не мають судової перспективи чи є явно незаконними. З приводу надання правової допомоги особам, засудженим до позбавлення волі звернуто увагу на надуманість підстав для звернення за отриманням правової допомоги та випадки зловживання таким правом.

0DSCN1963Учасниками круглого столу активно сприйнято підняте питання щодо розробки стандартів якості надання БВПД в цивільних та адміністративних справах. Представниками Ради адвокатів регіону висловлена готовність взяти активну участь в процесі їх розробки та запровадження. Висловлено окремі концептуальні думки щодо того, яким чином повинні формуватись такі стандарти. Підкреслено важливість необхідності розробки та запровадження таких стандартів з метою підвищення якості БВПД.

Представниками Ради адвокатів регіону висловлена підтримка системи БВПД, відзначено високий професійний рівень адвокатів, залучених до надання БВПД в регіону, висловлено побажання залучати адвокатів, які не працюють в системі БВПД до заходів з підвищення кваліфікації адвокатів, які проводяться Центром, відмічено корисність таких заходів.