назад

Військовослужбовцям Полтавщини – про можливості системи БПД

З початком повномасштабного вторгнення росії в Україну, питання правового захисту військовослужбовців надуває особливого змісту.   У той час,  коли наші захисники  боронять нашу державу на фронті, юристи системи БПД Полтавщини захищають  інтереси військових на правовому фронті. Фахівці Регіонального, місцевих центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги продовжують проводить  активну просвітницьку роботу для цієї категорії осіб. Так, днями для військовослужбовців області,  фахівці  системи БПД провели годину інформування на тему: «Правовий захист військовослужбовців в Україні».

Начальниця відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Юлія Козаченко презентувала систему  безоплатної правової допомоги Полтавщини, розповіла  про  можливості системи БПД для військовослужбовців,  яка  її структура в області.

«Наразі на Полтавщині діє Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги,  яким здійснюється захист прав  громадян у кримінальному процесі. В області також  працюють три місцеві центри – Полтавський, Кременчуцький та Лубенський та 28 бюро правової допомоги,  якими здійснюється захист прав громадян у адміністративному та цивільному процесі. Розгалужена система  БПД в області дозволяє охопити правовою допомогою навіть  найвіддаленіші куточки області» – повідома вона.

Також  Юлія Козаченко  поінформувала про те, що таке безоплатна первинна та вторинна правова допомога, у чому вона полягає та хто має право на її отримання, розповіла про правопросвітницьку роботу системи БПД, як вона здійснюється, повідомила як  та куди можна звернутися за отриманням безоплатної правової допомоги в області.

Фахівець Полтавського бюро №1 Юрій Ночовний поінформував присутніх про питання, які найчастіше хвилюють захисників та як вони вирішуються на практиці завдяки системі безоплатної правової допомоги.

За його словами  військовослужбовці  звертаються за консультаціями щодо прав та обов’язків військовослужбовців, можливості переведення військовослужбовця до іншої частини, пільг для військовослужбовців та учасників бойових дій, особливості притягнення до відповідальності військовослужбовців.

«У  разі затримання військовослужбовця працівниками правоохоронних органів за підозрою у вчиненні злочину або адміністративного правопорушення йому буде призначено адвоката на підставі отримання центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги відповідного повідомлення про затримання. Затриманий військовослужбовець або його близькі родичі чи члени сім’ї можуть самостійно повідомити центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги про затримання за номером 0800 213 103. Після проведення відповідної перевірки інформації затриманій особі буде призначено адвоката для здійснення захисту особи»  – повідомив Юрій Ночовний.

Інформування військовослужбовців   також відбулося за участю працівників Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Владислава Носенка та Віри Яковенко, які розповіли присутнім про правовий механізм захисту прав завдяки Інституту Уповноваженого  Верховної Ради України  за прав людини.

По завершенні заходу учасники зустрічі мали змогу отримати консультацію від фахівців системи безоплатної правової допомоги.  Як показує практика такі зустріч є ефективний засобом комунікації  із захисниками, інформування про їх права та надання їм насамперед первинної правової допомоги. Учасники зустрічі також отримали роздаткові матеріали на правову тематику від системи БПД.