назад

В Одесі провели ряд заходів, присвячених Міжнародному дню людей похилого віку

1 жовтня у всьому світі відзначається Міжнародний день людей похилого віку, проголошений Генеральною Асамблеєю ООН.

Рішення про щорічне відзначення в Україні Міжнародного дня громадян похилого віку та створення належних умов соціального захисту пенсіонерів, інвалідів, одиноких непрацездатних громадян затверджено урядовою постановою від 26 вересня 1997 року. Відповідно до Указу Президента України від 24 вересня 2004 року № 1135/2004 Україна 1 жовтня відзначає і День ветерана. За міжнародною класифікацією, особою похилого віку вважається той, хто досяг 65 років. Таких у світі нині понад 640 мільйонів, тобто майже кожна десята людина на Землі.

З нагоди свята, юристи Одеських бюро правової допомоги протягом минулого тижня проводили правопросвітницькі заходи для людей похилого віку, осіб з інвалідністю та ветеранів війни.

Так, 3 жовтня юристка Одеського бюро правової допомоги Катерина Булаткіна спільно з Громадською організацією «Всеукраїнська спілка активного довголіття «ІТ-бабусі» провели правопросвітницький захід в для осіб похилого віку та осіб з інвалідністю, які перебувають на обліку в Територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Київського району міста Одеси.

Під час заходу говорили про наступне:

  1. Які категорії осіб мають право на отримання соціальних послуг (постійного догляду);
  2. Хто може бути надавачем соціальних послуг;
  3. Компенсація фізичним особам, які надають соціальні послуги;
  4. Куди звертатись для призначення компенсації та з якими документами;
  5. Зарахування до страхового стажу період, за який здійснювався постійний догляд.

Крім того, фахівчиня повідомила, що особи похилого віку, особи з інвалідністю, ветерани війни мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Тобто дана категорія осіб можуть скористатися послугами юристів або адвокатів, які співпрацюють з системою безоплатної правової допомоги. Зокрема, для захисту та представництва інтересів у судах, складення документів процесуального характеру.

5 жовтня юристка Березівського бюро правової допомоги Інна Гаврилович провела захід в Березівському відділенні управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Одеській області для осіб похилого віку та працівників відділення.

Під час заходу юристка повідомила присутнім про гарантії, що надаються державою особам похилого віку та ветеранам праці в Україні.

Статтею 1 Закону України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» передбачено, що держава гарантує кожному ветерану праці та громадянам похилого віку належний рівень життя, задоволення різноманітних життєвих потреб, подання різних видів допомоги шляхом: забезпечення пенсіями і допомогою, надання житла; реалізації права на працю відповідно до професійної підготовки, трудових навичок і з урахуванням стану здоров’я», – зазначила Інна.