назад
06.06.23

Військовослужбовець у полоні? Які виплати може отримати його родина

Нині держава забезпечує ряд соціальних гарантій військовослужбовцям, що потрапили в полон та їх сім’ям. На які виплати має право сім’я військовополоненого, як їх отримати та чим може допомогти система безоплатної правової допомоги? Про це і не тільки кореспонденту АрміяInform  розповіла головний юрист відділу забезпечення надання правової допомоги засобами телекомунікаційного звʼязку управління забезпечення доступу до правової допомоги  Координаційного центру з надання правової допомоги Марія Ємельянова.

Марія — дружина військового, який обороняв Маріуполь. Торік у квітні її чоловік Олександр дістав поранення й потрапив у полон, де перебуває й донині.

У військовій частині Марії підтвердили, що Олександр справді став бранцем, і почали нараховувати його належні виплати. Однак з 19 червня 2022 року виплати припинили, обґрунтувавши це тим, що нібито Олександр добровільно здався в полон.

Доходи чоловіка були єдиним джерелом існування родини. Тож Марія звернулася до системи безоплатної правової допомоги Миколаївщини. Представляти інтереси жінки доручили Романові Качану, адвокату, який співпрацює із системою безоплатної правової допомоги (БПД).

Адвокат зауважив, що виплата грошового забезпечення членам сімей здійснюється до повного з’ясування обставин потрапляння  військовослужбовців у полон або до звільнення з полону. Він допоміг оформити всі потрібні документи, які підтверджують, що військовослужбовець потрапив у полон під час ведення бойових дій, а не добровільно здався. Зрештою всі виплати було відновлено.

Відповідно до пункту 6 статті 9 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» , за військовослужбовцями, захопленими в полон або безвісно відсутніми, зберігаються виплати в розмірі посадового окладу за останнім місцем служби, окладу за військовим званням, надбавки за вислугу років, інших щомісячних додаткових видів грошового забезпечення, яке виплачується щомісячно сім’ям зазначених військовослужбовців.

Крім того, у разі встановлення такого факту особа та / або члени її сім’ї можуть отримати державну допомогу в розмірі 100 000 гривень. Про це писав  Урядовий портал.

Згідно з Порядком  виплати грошового забезпечення сім’ям військовослужбовців, захоплених у полон або заручниками, а також інтернованих у нейтральних державах або безвісно відсутніх, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2016 року № 884 (далі — Порядок), «виплата грошового забезпечення здійснюється з дня захоплення військовослужбовців у полон або заручниками… членам сімей військовослужбовців за їхньою заявою на ім’я командира (начальника, керівника) військової частини (установи, організації)».

Фахівець Координаційного центру з надання правової допомоги Марія Ємельянова пояснила , що грошове забезпечення виплачується дружині або чоловіку.

У разі відсутності у військовослужбовця дружини (чоловіка) ці кошти можуть отримувати повнолітні діти, які до полону проживали з полоненим, законні представники чи усиновлювачі неповнолітніх дітей, особи, що перебували на утриманні військовослужбовців або його батьки рівними частками, якщо військовослужбовці не перебувають у шлюбі і не мають дітей. Якщо хтось один відмовляється від виплати грошового забезпечення, його частка рівномірно розподіляється між іншими особами, які мають право на його одержання, — зазначила Марія Ємельянова.

Важливо! Виплата грошового забезпечення членам сімей військовослужбовців, які добровільно здалися в полон, самовільно залишили військові частини (установи, організації), місця служби або дезертирували, не здійснюється.

Також фахівчиня розповіла, що відповідно до пункту 4 Порядку виплата грошового забезпечення членам сімей військовослужбовців здійснюється за їхньою заявою на ім’я командира (начальника, керівника) військової частини (установи, організації).

До заяви додаються:

  • копії сторінок паспорта повнолітніх членів сім’ї з даними про прізвище, ім’я та по батькові й реєстрацію місця проживання (перебування);
  • довідка про реєстрацію місця проживання (перебування) членів сім’ї (у разі відсутності такої інформації в паспорті);
  • копія свідоцтва про шлюб (у разі наявності);
  • копії свідоцтв про народження дітей (у разі наявності);
  • копія документа, що засвідчує реєстрацію в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків (для осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це контролюючому органу і мають відмітку в паспорті, — копія сторінки паспорта з такою відміткою).

Строки подання та розгляду заяви

Виплата грошового забезпечення членам сімей військовослужбовців здійснюється у разі, коли заява про його виплату надійшла до військової частини (установи, організації):

  • до дня звільнення військовослужбовців, захоплених у полон або заручниками, інтернованих у нейтральних державах;
  • протягом трьох років з дня набрання законної сили рішенням суду про визнання військовослужбовців безвісно відсутніми або оголошення померлими, але не пізніше ніж до дня набрання законної сили рішенням суду про скасування рішення про визнання їх безвісно відсутніми або оголошення померлими.

Строк розгляду заяви — 15 днів. Про результати розгляду заяви повідомляється заявнику в письмовій формі.

Є випадки, коли командир може відмовити у виплаті:

  • заяву подали неналежні особи;
  • не зібрані всі необхідні документи;
  • порушено строки подачі заяви;
  • в установленому законодавством порядку з’ясовано, що військовослужбовець добровільно здався в полон, самовільно залишив військову частину, місце служби або дезертирував.

Командир має надати заявниці / заявнику довідку про перебування військового в полоні у разі отримання окремої заяви з таким проханням. Також по неї можна звернутися до Міноборони або інших силових структур (якщо там служив військовополонений), через Національне інформаційне бюро (гаряча лінія: 1648). Довідка входить до переліку обов’язкових документів (щодо військовослужбовців) для звернення до Комісії з питань встановлення факту позбавлення особи особистої свободи.

Марія Ємельянова повідомила, що нещодавно уряд затвердив зміни, якими спростив порядок оформлення довідок про перебування в місцях несвободи внаслідок збройної агресії проти України. У Порядку оформлення довідок про перебування осіб у місцях несвободи внаслідок збройної агресії проти України або інтернування в нейтральних державах йдеться про те, що вона оформляється протягом 30 календарних днів з дня надходження відповідної заяви.

Оскарження рішення про відмову

Рішення про відмову у виплаті грошового забезпечення може бути оскаржено в судовому порядку. У цьому випадку система БПД дозволить родині не витрачати на це власні кошти, а наддасть безоплатну правову допомогу.