назад
22.07.15

Внутрішні аудити проведено у регіональних центрах з надання БВПД у Дніпропетровській та Харківській областях

аудит

У Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Дніпропетровській області (далі – Дніпропетровський Центр) та в Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Харківській області (далі – Харківський Центр) були проведені внутрішні аудити.

Так, з 13 травня по 10 червня 2015 року в Дніпропетровському Центрі був проведений позаплановий внутрішній аудит (фінансовий аудит та аудит відповідності) за період роботи з 01 січня 2013 року по 31 березня 2015 року. За результатами проведеного аудиту були виявлені несуттєві порушення та недоліки, що стало підставою для надання умовно позитивного висновку.

 Зокрема, виявлено несуттєві недоліки при аналізі рівномірності розподілу доручень між адвокатами та низький рівень звітування за виданими дорученнями.

 Характерною особливістю Дніпропетровського Центру є висока доля доручень щодо продовження, зміни або припинення застосування примусових заходів медичного характеру в загальній структурі виданих доручень, що зумовлено розміщенням в Дніпропетровській області Української психіатричної лікарні з суворим наглядом.

У процесі дослідження питання оплати послуг та відшкодування витрат адвокатів було перевірено 400 доручень, відібраних за методом формування репрезентативної вибірки. За результатами перевірки виявлено порушення по 2-х актах на суму 173,81 грн.

При перевірці правильності нарахування та виплати спеціалістам відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги заробітної плати та нарахувань на неї встановлено недоплату на суму 655,87 грн.

Крім того виявлено інші несуттєві недоліки в діяльності Дніпропетровського Центру, детальніше з якими можна ознайомитися тут.

З метою оперативного реагування та забезпечення усунення виявлених недоліків та порушень, 21 липня 2015 року було видано наказ Координаційного центру № 187-аг, яким було затверджено План невідкладних заходів щодо усунення порушень та недоліків, виявлених за результатами проведеного внутрішнього аудиту діяльності Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Дніпропетровській області за період з 01.01.2013 по 31.03.2015.

Зазначений План невідкладних заходів передбачає:

  • поетапне проведення заходів щодо забезпечення організації звітування адвокатів за дорученнями, які видані в попередніх періодах і виконані, або дія яких припинена;
  • проведення моніторингу дотримання адвокатами стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі за дорученнями щодо продовження, зміни або припинення застосування примусових заходів медичного характеру, які були видані з 01.01.2013 по 31.03.2015;
  • впровадження порядку збору та узагальнення інформації про якість надання БВПД та визначення конкретних правил та механізмів врахування даної інформації при розподілі доручень між адвокатами;
  • впровадження порядку отримання актуальної інформації про дату та час проведення судових засідань, в яких беруть участь адвокати, які надають БВПД;
  • забезпечення відшкодування до Державного бюджету України 173,81 грн зайво нарахованих та виплачених сум адвокатам;
  • забезпечення донарахування та виплати 655,87 гривень заробітної плати спеціалістам відділу надання правової допомоги за роботу у нічний час;
  • впровадження механізму впливу зібраної інформації щодо дзвінків до адвокатів на процес розподілу доручень.

Також з 15 червня по 24 червня 2015 року в Харківському Центрі був проведений позаплановий внутрішній фінансовий аудит за період роботи з 01 січня 2013 року по 31 травня 2015 року. Даний аудит охоплював виключно питання фінансово-господарської діяльності Харківського Центру за виключенням питань оплати послуг адвокатів.

За результатами проведеного аудиту в Харківському Центрі не виявлено порушень та недоліків, що стало підставою для надання позитивного висновку.

Переглянути матеріали, які стосуються перевірки в Харківському Центрі, можна тут.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter