назад
22.07.15

Коментар щодо неправдивої інформації, поширеної заступником голови НААУ, РАУ В. Гвоздієм у Черкасах 18.07.2015

18 липня 2015 року в м. Черкаси відбувся семінар з підвищення кваліфікації адвокатів, організований Національною асоціацією адвокатів України. За даними офіційного сайту НААУ, семінар відвідало близько 350 адвокатів із Черкаської та Кіровоградської областей, а також інших регіонів України. Семінар відкрив В. Гвоздій, заступник Голови Національної асоціації адвокатів України, Ради адвокатів України, який поширив неправдиву інформацію. У зв’язку з цим надаємо інформацію про реальний стан справ з порушених В. Гвоздієм питань.

1. Цитата з виступу В. Гвоздія«Нас з вами сьогодні зацікавлюють там якимось там безкоштовними також заходами, якимось  тренінгами, які насправді мають на меті формування спеціальної спільноти серед адвокатів, керованої».

Реальний стан справ: 
Інформація не відповідає дійсності. Безпідставне оціночне твердження. Відповідно до Положення про Координаційний центр з надання правової допомоги, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.06.2012 № 504, одним із основних завдань Координаційного центру є організація підвищення кваліфікації адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу. Також відповідно до Положення про центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 02.07.2012 № 967/5 (із змінами), регіональні та місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги відповідно до покладених на них завдань організовують підвищення кваліфікації адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу.
У 2013 році 43 адвокати, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, були сертифіковані Національною асоціацією адвокатів України як такі, що допущені до організації та/або проведення заходів з підвищення кваліфікації адвокатів (рішення Експертної ради з питань акредитації та сертифікації від 19.09.2013 № 5).

Крім того, відповідно до підпункту 2.6.2. Меморандуму про співпрацю між Національною асоціацією адвокатів України та Міністерства юстиції України у сфері надання безоплатної правової допомоги від 19 листопада 2013 року, Координаційному центру з надання правової допомоги надано право організовувати конференції, семінари, «круглі столи», тренінги та інші заходи з підвищення кваліфікації адвокатів.

За період із травня 2013 по 1 червня 2015 року проведено 8 тренінгів для адвокатів-тренерів/менеджерів з обміну досвідом між адвокатами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, на теми:
1. «Новий КПК: вивчення і застосування крізь призму європейських стандартів» (6-8 травня 2013 року);
2. «Методологія тренінгу: планування та проведення тренінгів щодо застосування нового КПК» (5-6 липня 2013 року);
3. «Методологія підготовки практичних завдань щодо методичних рекомендацій адвокатам, які надають БВПД» (8-9 серпня 2013 року);
4. «Психологія допиту» (10-11 жовтня 2013 року)
5. «Дії захисника під час судового провадження у суді І інстанції (1-3 лютого та 1-2 березня 2014 року);
6. «Дії захисника щодо заходів забезпечення кримінального провадження, оскарження рішень, дій або бездіяльності слідчого, прокурора та слідчого судді, перегляду судових рішень (17-19 травня та 21-22 червня 2014 року).
7. «Дії захисника у кримінальному провадженні на підставі угод, із застосуванням окремих заходів кримінально-правового впливу, із забезпечення доступу до належної медичної допомоги» (13-15 вересня  та 27-28 вересня 2014 року).
8. «Роль захисника при визначенні кваліфікації окремих видів кримінальних правопорушень, дії захисника у кримінальних провадженнях які потребують судово-медичної експертизи» (16-18 та 30-31 травня 2015 року).

Протягом вересня-листопада 2013 року адвокатами-тренерами проведено серію каскадних тренінгів на теми «Дії захисника при затриманні особи за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення» та «Дії захисника при вирішенні питання про обрання, продовження, скасування або зміну запобіжного заходу». Загалом було проведено 73 каскадні тренінги, участь у яких взяли 1685 адвокатів.

Протягом 2014 року проведено три кола каскадних тренінгів для адвокатів-тренерів у регіонах: «Дії захисника у судовому провадженні» – 50 тренінгів, «Дії захисника щодо застосування заходів забезпечення кримінального провадження, оскарження рішень, дій або бездіяльності слідчого, прокурора та слідчого судді, перегляду судових рішень» – 38 тренінгів,«Дії захисника у кримінальному провадженні на підставі угод, із застосування окремих заходів кримінально-правового впливу, із забезпечення доступу до належної медичної допомоги» – 38 тренінгів. За результатами каскадних тренінгів у 2014 році 1722 адвоката отримали сертифікати.  

У червні 2015 року проведено 51 каскадний тренінг на тему: «Роль захисника при визначенні кваліфікації окремих видів кримінальних правопорушень, дії захисника у кримінальних провадженнях які потребують судово-медичної експертизи», у якому взяло участь1575 адвокатів, з яких 41 не надають безоплатну вторинну правову допомогу.

2. Цитата з виступу В. Гвоздія:«Існує у нас постанова Кабінету Міністрів, згідно якої скарги на адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, розглядає спеціальний орган при Міністерстві юстиції».

Реальний стан справ: 
Інформація не відповідає дійсності. Такої постанови Кабінету Міністрів України не існує. Такого органу не існує. Скарги на адвокатів, у тому числі тих, які надають безоплатну правову допомогу, в порядку дисциплінарного провадження відповідно до закону розглядаються виключно кваліфікаційно-дисциплінарними комісіями адвокатури. Перед центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги адвокат несе виключно цивільну відповідальність у межах зобов’язань, передбачених відповідним контактом, так само, як таку ж відповідальність адвокат несе перед клієнтом, який самостійно уклав з ним договір про надання правової допомоги.

3. Цитата з виступу В. Гвоздія:«З сотні мільйонів гривень адвокати отримують копійки, а 48 процентів, згідно даних офіційного сайту Координаційного центру, бюджету річного використовується на його утримання – на зарплати, на оренду їхніх приміщень».

Реальний стан справ: 
Інформація не відповідає дійсності. Адвокати, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, отримують винагороду за свою працю відповідно до умов контракту. У середньому оплата за надання безоплатної вторинної правової допомоги за одним дорученням становить близько 850 гривень. При цьому вартість винагороди залежить від кількості дій адвоката, тяжкості злочину, кількості епізодів, кількості співучасників злочину, необхідності надання правової допомоги в нічний час, вихідні, святкові, або неробочі дні, досягнутих результатів та значної кількості інших факторів, які максимально повно враховують всі аспекти в конкретній справі. Враховуючи зазначене, розмір винагороди за складні, затратні по часу справи може становити до декількох десятків тисяч гривень, що відповідає середньоринковій вартості за аналогічними справами. Так, для прикладу можна навести наступні справи:
– у 2014 році адвокат Клименко Андрій Анатолійович здійснював захист за призначенням особи, обвинуваченої у скоєнні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 190, ч. 4 ст. 190, ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 209, загалом 59 епізодів, та отримав винагороду в розмірі 44,1 тис. гривень. Завдяки роботі адвоката обвинуваченого виправдано по 34 епізодам, зменшено кількість епізодів, застосовано вимоги ЗУ «Про амністію» від 08.04.2014 та звільнено його від відбування покарання та з під варти у залі суду;
– у 2015 році адвокат Білянська Катерина Аркадіївна здійснювала захист за призначенням особи, обвинуваченої у скоєнні злочину, передбаченого п. 2, п. 12 ч. 2 ст. 115, та отримала винагороду в розмірі 27,4 тис. гривень. Завдяки роботі адвоката підзахисного виправдано та звільнено з під варти у залі суду. Виправдувальний вирок отримано 23 червня 2015 року і уже в липні 2015 року адвокату проведено виплату.
Твердження про те, що 48 % річного фінансування використовується на утримання – заробітну плату та оренду приміщень також не відповідає дійсності. За 2013 – 2014 роки витрати на оплату праці та оренду приміщень становили 28 % від загального обсягу фактичних видатків. З врахуванням інших поточних витрат загальний обсяг фактичних видатків на функціонування системи безоплатної правової допомоги за період з 2013 по 2014 становив 31 %. При цьому 64 % від фактичних видатків було спрямовано безпосередньо на оплату послуг та відшкодування витрат адвокатів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Статистика видатків в абсолютних значеннях має наступний вигляд:
– з 49,1 млн. грн, використаних в 2013 році, 28,0 млн. грн використано на адвокатів, 15,6 млн. грн – на поточні видатки та 5,5 млн. грн – на капітальні інвестиції;
– з 78,8 млн. грн, використаних в 2014 році, 54,0 млн. грн використано на адвокатів, 23,7 млн. грн – на поточні видатки та 1,1 млн. грн – на капітальні інвестиції.

Крім того, сама постановка питання про «утримання» центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги є відвертою маніпуляцією, оскільки: по-перше, бюджетний процес в Україні здійснюється на основі програмно-цільового методу формування та виконання державного бюджету, який не передбачає «утримання» державних установ, а передбачає фінансування конкретної цілі (функції держави) – у даному разі це функція надання безоплатної вторинної правової допомоги, і ця функція є комплексною; по-друге, згідно Закону України «Про безоплатну правову допомогу» суб’єктами надання безоплатної вторинної правової допомоги є не лише адвокати, а й самі центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги. На практиці це означає, що штатні юристи центрів також надають окремі види послуг безоплатної вторинної правової допомоги, визначені законом, зокрема, попереднє консультування клієнтів, представництво їх інтересів в суді та інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед третіми особами, складання процесуальних документів. Отже, протиставлення видатків на оплатну послуг та відшкодування витрат адвокатів та на забезпечення функціонування системи надання безоплатної правової допомоги є некоректним.

4. Цитата з виступу В. Гвоздія:«Дізнався в Черкаській області в районі, одному з районів, значить 5 адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу в місцевому центрі, так, і 12 співробітників центру».

Реальний стан справ: 
Інформація не відповідає дійсності. Станом на 20 липня 2015 року надання безоплатної вторинної правової допомоги в Черкаській області забезпечується 82 адвокатами з якими Регіональним центром укладено відповідні контракти про надання такої допомоги.

Щодо інформації про адвокатів, які залучаються до надання безоплатної вторинної правової допомоги місцевими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що розпочали свою діяльність з 1 липня 2015 року, згідно укладених контрактів безоплатну вторинну правову допомогу надають:
у Черкаському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Черкаси, вул. Леніна, 3) – 37 адвокатів;
у Золотоніському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Золотоноша, вул. Новоселівська, 1) – 12 адвокатів;
у Смілянському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Сміла, вул. Свердлова, 96-А)  – 15 адвокатів;
в Уманському  місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Умань, вул. Леніна, 31)  – 18 адвокатів.

Щодо кількості штатного персоналу місцевих центрів на Черкащині, то станом на 20.07.2015 у них працює (включно із директорами):
у Черкаському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Черкаси, вул. Леніна, 3) –  6 співробітників;
у Золотоніському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Золотоноша, вул. Новоселівська, 1) – 4 співробітники;
у Смілянському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Сміла, вул. Свердлова, 96-А) – 6 співробітників;
в Уманському  місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Умань, вул. Леніна, 31)  – 4 співробітники.

5. Цитата з виступу В. Гвоздія: «За гранти, які отримують під виглядом української адвокатури на Мін’юст, проти нас з вами ведуть війну».

Реальний стан справ:
Інформація не відповідає дійсності. Твердження про те, що гранти спрямовуються на ведення війни проти української адвокатури є надуманим і не має жодних фактичних підтверджень. Навпаки, основна частина грантів була спрямована на методичне забезпечення, навчання та підвищення професійного рівня саме адвокатів.
Усі кошти, які були отримані у формі грантів, використовувалися в межах виконання державної цільової програми формування системи безоплатної правової допомоги на 2013-2017 роки.
Дані кошти мали чітке цільове призначення і витрачалися під суворим наглядом міжнародної спільноти і громадськості.
Так, в межах виконання державної цільової програми в 2013 – 2014 роках, за рахунок міжнародних грантів були понесені затрати в розмірі 4,1 млн. гривень, з яких:
– у 2013 році – 1,1 млн. гривень;
– у 2014 році – 3,0 млн. гривень.

Усі кошти використовувалися за наступними напрямами:
– видання книг, методичних рекомендацій, порадників, брошур та пам’яток для адвокатів та громадян з тематики безоплатної вторинної правової допомоги;
– виготовлення наклейок з номером телефонної «гарячої лінії» безоплатної правової допомоги для розміщення у місцях ув’язнення;
– друкування плакатів із інформацією про надання безоплатної правової допомоги та номером телефонної «гарячої лінії» безоплатної правової допомоги;
– проведення тренінгів для адвокатів-тренерів, тренерів-волонтерів та представників спеціалізованих громадських організацій;
– проведення семінарів для адвокатів, залучених до надання безоплатної правової допомоги, працівників центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, та інших осіб, залучених до організації надання безоплатної правової допомоги;
– заходи з інформування громадськості про їх права на отримання безоплатної правової допомоги;
– проведення на регіональному рівні круглих столів з метою обговорення актуальних питань розвитку системи безоплатної правової допомоги;
– проведення міжнародних конференцій;

За результатами виконання державної цільової програми було досягнуто наступних результатів:
– опубліковано «Огляд системи безоплатної правової допомоги в Україні» накладом 500 примірників;
– видано 5 тис. примірників методичних рекомендацій для адвокатів;
– видано 7,5 тис. примірників порадників для адвокатів;
– проведено 10 тренінгів для адвокатів – тренерів/модераторів, у яких взяли участь 309 осіб;
– проведено 9 тренінгів для адвокатів, які залучаються до надання безоплатної вторинної правової допомоги;
– проведено 199 каскадних тренінгів для адвокатів, залучених до надання безоплатної вторинної правової допомоги, в яких взяли участь понад 1270 осіб;
– проведено 72 кущових семінари для адвокатів, в яких взяли участь понад 1154 особи;
– проведено 5 семінарів/робочих зустрічей з працівниками системи надання безоплатної вторинної правової допомоги;
– проведено 2 тренінги для працівників системи надання безоплатної вторинної правової допомоги;
– проведено 26 круглих столів з обговорення питань надання безоплатної вторинної правової допомоги, участь у яких взяли 525 осіб;
– організовано засідання робочої групи з підготовки узагальнених пропозицій щодо внесення змін і доповнень до актів законодавства у сфері безоплатної правової допомоги;
– проведено 1 міжнародну конференцію «Якість безоплатної правової допомоги», участь у якій взяло 157 ключових учасників національної системи кримінального правосуддя та провідних іноземних експертів у цій сфері.

Слухати запис виступу В. Гвоздія

Переглянути стенограму виступу В. Гвоздія