назад

Волинські рятувальники отримали нові знання щодо прав людини

В умовах воєнного стану актуальним питанням державної політики є посилення обізнаності про права людини, шляхи доступу до правосуддя осіб, які здійснюють функції держави у різних галузях державного управління для того, аби в подальшому працівники відповідних органів на реалізацію Закону України «Про безоплатну правову допомогу», згідно з ст. 9 якого надавачами безоплатної первинної правової допомоги є органи виконавчої влади, забезпечували надання такої допомоги особам, які до них звертаються. Крім того, актуальною є координація зусиль органів державної влади із центрами надання безоплатної вторинної правової допомоги для забезпечення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги суб’єктів права на таку допомогу.

У зв’язку із цим, напередодні Міжнародного дня прав людини, що відзначається 10 грудня, рятувальники та співробітниці підрозділів служби 101 Волинської області взяли участь у тренінгу на тему «Реалізація забезпечення доступу осіб до правосуддя під час воєнного стану. Надання безоплатної правової допомоги. Суб’єкти права на отримання безоплатної вторинної допомоги», який провела директорка Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ольга Кудрицька.

Зокрема, присутнім розповіли про право на безоплатну правову допомогу як гарантовану державою можливість громадянина України, іноземця, особи без громадянства, у тому числі біженця чи особи, яка потребує додаткового захисту, отримати в повному обсязі безоплатну первинну правову допомогу, а також можливість певної категорії осіб отримати безоплатну вторинну правову допомогу у випадках, передбачених Законом України «Про безоплатну правову допомогу».

Також, роз’яснили які види послуг включають безоплатна первинна та вторинна правова допомога, хто є суб’єктами права на таку допомогу.

Таким чином, в умовах воєнного стану система безоплатної правової допомоги на Волині розширює можливості осіб у доступі до правосуддя, у отриманні безоплатної правової допомоги, проводить правопросвітницьку роботу та координує свої зусилля із органами державної влади щодо забезпечення дотримання та захисту прав людини.