назад

Юридичний блокчейн для учнів Херсона про права людини в умовах воєнного часу

Вже четвертий рік поспіль 10 грудня відзначається Всеукраїнський день безоплатної правової допомоги, приурочений до Міжнародного дня прав людини. Саме цього дня у 1948 році Генеральна асамблея ООН прийняла один з ключових документів  у сфері захисту прав людини – Загальну декларацію прав людини, а вже у в 1950-му році всім зацікавленим державам і організаціям було запропоновано відзначати цю дату як Міжнародний день прав людини. Загальною декларацією прав людини започатковано процес створення системи міжнародних стандартів у галузі прав людини.

24 лютого 2022 року Україна зіткнулася з безпрецедентною з часів Другої світової війни агресією Росії, яка вторглася до України, продовжуючи загарбницькі дії, які розпочалися 2014 року, нехтуючи правами людини і громадянина, міжнародними правовими стандартами, продовжуючи вбивати та калічити людей, знищувати міста та села, погрожувати та тероризувати. Саме з 24 лютого наша країна живе умовах воєнного стану. Херсонці не за чутками знають, як з першого дня повномасштабної війни жити у безправ’ї в окупації та під постійними обстрілами загарбників.

Тому 09 грудня для учнів 7-х та 8-х класів Херсонської ЗОШ №55 та Херсонського академічного ліцею імені О.В. Мішукова заступницею директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області Оленою Іпатенко спільно з працівниками Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б.А. Лавреньова у режимі онлайн проведено юридичний блокчейн на актуальну тему: «Права людини в умовах воєнного часу».

Захід організовано в рамках правознавчого аспекту діяльності Центру соціально-психологічної та правової підтримки на базі вищевказаної книгозбірні, з яким вже не один рік плідно співпрацює Регіональний центр з надання БВПД у Херсонській області у напрямку підвищення правової обізнаності молоді.

На початку заходу фахівці бібліотеки запропонували присутнім до перегляду тематичний ролик про жахи війни та героїчний шлях боротьби жителів Херсона за свою свободу в окупації.

Далі Олена Іпатенко розповіла молоді про поняття та правову основу воєнного стану, які конституційні права та свободи людини і громадянина можуть тимчасово обмежуватися протягом вказаного періоду, а які за жодних обставин не обмежуються. Пояснила, що будь-які обмеження відбувається виключно в рамках закону.

Детальніше у ПРЕЗЕНТАЦІЇ.

Наприкінці заходу спікерка нагадала присутнім про право на безоплатну правову допомогу та як отримати юридичну консультацію під час війни.