назад

Саб-кластер з питань ГЗН: надання безоплатної правової допомоги на Сумщині

В України триває 10-й місяць визвольної війни проти рф. Навіть в умовах воєнного стану продовжує існувати практика гендерно-обумовленого насильства, що потребує фіксації випадків насильства та проведення їх ефективного розслідування. 

До саб-кластеру з питань ґендерно зумовленого насильства, що відбувся за участі заступника голови Сумської ОДА, керівника обласної військової адміністрації Олега Коваля доєдналася директорка Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко.

Діяльність саб-кластера спрямована на координацію послуг з попередження та подолання насильства щодо жінок, чоловіків, дівчат та хлопчиків України.

Постраждалі від гендерно-обумовленого насильства мають обмежений доступ до медичної, соціальної та правової допомоги. 

“Надання безоплатної правової допомоги  та доступ до неї постраждалих від від гендерно-обумовленого насильства є одним із напрямів роботи системи БПД Сумщини, що є актуальним. З моменту ратифікації  Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульська конвенція), з’явилося досить багато нових завдань у правозахисній сфері зокрема”, – наголошує очільниця Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко.

До діалогу також долучилися представники Департаменту соціального захисту населення Сумської ОДА, поліції, освіти, міжнародних та громадських організацій.

У рамках зустрічі обговорили вразливість до гендерно зумовленого насильства та потреби таких осіб. Зокрема ключові групи, на які спрямована діяльність у сфері запобігання та протидії ГЗН:

  • Мешканці та мешканки, які перебувають у найбільш уражених районах з обмеженим доступом до гуманітарної допомоги, відсутністю послуг щодо реагування на ГЗН, відсутністю безпеки.
  • Приймаючі громади, куди переїжджає велика кількість людей погіршується безпекова ситуація, послуги щодо реагування на ГЗН там можуть бути не такими ефективними,доступними, як раніше, але задіяні місцеві органи влади.
  • Жінки та діти в транзитних пунктах, які потребують інформації, консультацій, направлення до відповідних служб.
  • Жінки та діти, включаючи підлітків без супроводу на пунктах пропуску.

За підсумками саб-кластеру розглянуто проєкт розпорядження “Про робочу групу з питань координації гуманітарної відповіді на гендерно зумовлене насильство при Сумській обласній військовій адміністрації та  координації з Сабкластером з питань ГЗН”, до складу якого увійшла також представниця Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA) та регіональна спеціалістка з питань протидії гендерно зумовленого насильства Анастасія Коломієць .