назад
22.09.15

Встановлено факт загибелі особи у зоні АТО у судовому порядку – зусиллями адвоката на Харківщині

 1402912064-228916 вересня 2015 року Лозівським міськрайонним судом ухвалено рішення у справі першого клієнта Лозівського місцевого центру з надання БВПД (Харківщина). Встановлено факт, який має юридичне значення, а саме: факт участі та загибелі особи у бойових діях під час виконання бойового завдання в ході антитерористичної операції на сході України. До сьогодні подібні справи на розгляді в судах Харківської області не перебували. Завдяки адвокату Світлані Остапенко, її професійній участі у справі, створено прецедент.
                                           
14.07.2015 року до Лозівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся громадянин Потапенко Василь Григорович*, 1949 р.н., пенсіонер, інвалід 2-ї групи, який проживає у м. Лозова,  Харківської області. Про існування центру йому стало відомо із веб-сайту Координаційного центру з надання безоплатної правової допомоги.

До Лозівського місцевого центру Василя Григоровича привела біда – загибель сина. Зокрема, він звернувся за роз’ясненням щодо порядку визнання за його сином, 1976 року народження, статусу загиблого в зоні антитерористичної операції, а за сім’єю сина — статусу сім’ї загиблого в зоні антитерористичної операції.  

Після отримання роз’яснення від працівника центру, Василь Григорович 14.07.2015 року подав  звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги, що передбачає складення заяви про визнання за його сином, статусу загиблого в зоні проведення АТО, а за сім’єю сина — статусу сім’ї загиблого в зоні антитерористичної операції. Також він надав центру копії паспорту, реєстраційного номера облікової картки платника податків, пенсійного посвідчення та виписку з розпорядження про призначення пенсії, видану Управлінням Пенсійного Фонду України в Лозівському районі Харківської області.

Перевіривши належність Василя Григоровича до відповідної категорії суб’єктів, яким надається безоплатна вторинна правова допомога відповідно до статті 14 Закону України “Про безоплатну правову допомогу”, центром призначено адвоката — Світлану Остапенко, якій було видано доручення для надання безоплатної вторинної правової допомоги клієнту від 17.07.2015 року № 1.
      
Адвокатом було здійснено всі передбачені законодавством процесуальні дії щодо підготовки  та подачі до суду заяви про встановлення фактів, що мають юридичне значення, при цьому в заяві заінтересованими особами нею було визначено Управління праці та соціального захисту населення Лозівської міської ради Харківської області, Державна служба  України у справах ветеранів війни та учасників АТО, Кабінет Міністрів України,  Антитерористичний центр при СБУ, Головне управління МВС України в Дніпропетровській області; також в  заяві  нею було зазначено підстави звільнення позивача  від сплати судового збору.

16.09.2015 року Лозівським міськрайонним судом Харківської області винесено рішення (справа № 629/3495/15-ц, номер провадження 2-о/629/112/15) про задоволення вимог Потапенка Василя Григоровича* у повному обсязі та визнано факти участі  та  загибелі його сина під час бойових дії у районі с.Маріїнка Донецької області, тобто в зоні проведення антитерористичної операції під час виконання бойового завдання.
 
Згідно п.9 ч.1 ст. 5 Закону України “Про судовий збір” позивач звільнений від сплати судового збору.

*Ім’я, прізвище та по батькові змінено

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter