назад
22.09.15

Відмова прокурора від обвинувачення та закриття кримінального провадження – справа адвоката на Тернопільщині

 Oksana LisenkoЗавдяки адвокату, яка діяла на підставі доручення Регіонального центру з надання БВПД у Тернопільській області, відносно її клієнта закрите кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 307 КК України (тяжкий злочин) – у зв’язку з відсутністю достатніх доказів для доведення винуватості і вичерпання можливості їх отримання.

Підзахисному адвоката Оксани Лисенко (доручення центру № 702 від 11 серпня 2014 року) було пред’явлено підозру за ч. 2 ст. 307 КК України – незаконний збут наркотичних засобів вчинений повторно (тяжкий злочин, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від шести до десяти років з конфіскацією майна). Підозра ґрунтувалась на показах свідка В., а також даних оперативної закупки, проведеної 07 серпня 2014 року працівниками БНОН УМВС України в Тернопільській області, в т. ч. протоколі за результатами проведення НСРД аудіо-, відео контролю особи.

 У ході досудового слідства адвокатом доведено, що в показах її підзахисного та одного зі свідків обвинувачення, а також в інших зібраних по справі доказах, існують суттєві розбіжності. Так, підозрюваний стверджував, що наркотичний засіб свідку не продавав, а гроші в сумі 70 грн. останній передав йому за проїзд в таксі. У ході перегляду відеозапису оперативної закупки виявлено розбіжності у часі, а саме з відеозапису вбачається, що в момент закупки ясна сонячна погода (день), однак в протоколі оперативної закупки від 07 серпня 2014 року зазначено, що оперативна закупка розпочата о 23 год. 10 хв. у нічний час доби, а також інші розбіжності. Внаслідок цього, старшим прокурором відділу прокуратури Тернопільської області особисто опитано свідка обвинувачення та зроблено висновок, що працівниками БНОН УМВС України в Тернопільській області сфальсифіковано протоколи НСРД з метою створення видимості проведення оперативної закупки у клієнта адвоката Лисенко.

У зв’язку з цим процесуальним керівником подано рапорт про вчинення працівниками БНОН УМВС України в Тернопільській області кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України, про що внесено відповідні відомості до ЄРДР.

Наслідком професійних дій адвоката у справі стало винесення 08 грудня 2014 року старшим прокурором відділу прокуратури Тернопільської області постанови про закриття кримінального провадження відносно її клієнта за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 307 КК України у зв’язку з відсутністю достатніх доказів для доведення винуватості останнього і вичерпання можливості їх отримання. Кримінальне провадження у ЄРДР № 12013210010003949.

Джерело – Інформаційний дайджест системи БПД №5

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter