назад
18.11.15

Виправдання за однією зі статей обвинувачення та мінімальне покарання за іншою – справа адвоката з Чернігівщини

chernihiv KuleshЗавдяки професійним діям адвоката Валерія Куліша, який здійснював захист свого клієнта відповідно до доручення Регіонального центру з надання БВПД у Чернігівській області № 803/14 від 13.08.2014 року, суд виправдав його клієнта за однією зі статей обвинувачення, а за іншою – обрав мінімальне передбачене законом покарання у вигляді штрафу.

Валерій Куліш захищав клієнта, який обвинувачувався у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 249 (незаконне зайняття рибним промислом, карається штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого) та ч. 2 ст. 345 КК України (погроза насильством щодо працівника правоохоронного органу, карається обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк).

У ході судового провадження 19 жовтня 2015 року прокурором змінено обвинувачення (дії підзахисного перекваліфіковано із ч. 2 ст. 345 на ч. 2 ст. 342 КК України (опір працівнику правоохоронного органу під час виконання ним службових обов’язків, карається штрафом від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до чотирьох років, або позбавленням волі на строк до двох років) та складено обвинувальний акт, у якому клієнту інкриміновано вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 249 та ч. 2 ст. 342 КК України.

Аналізуючи та оцінюючи досліджені докази, суд дійшов беззастережного висновку, що стороною обвинувачення поза розумним сумнівом не доведено наявність у діях підзахисного адвоката об’єктивної сторони складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 249 КК України.

Відповідно до ст. 17 КПК України ніхто не зобов’язаний доводити свою невинуватість у вчиненні кримінального правопорушення і має бути виправданим.

Вирішуючи питання про вид та міру покарання за злочин, передбачений ч. 2 ст. 342 КПК України, суд прийшов до висновку, що виправлення обвинуваченого можливе з призначенням покарання у вигляді штрафу з визначенням мінімального розміру, передбаченого санкцією статті за відповідне кримінальне правопорушення.

Відповідно до вироку Ріпкинського районного суду Чернігівської області від 02.11.2015 року підзахисного адвоката Валерія Куліша за висунутим обвинуваченням у вчинені передбаченого ст. 249 ч.1 КК України кримінального правопорушення визнано невинуватим та виправдано. За ч. 2 ст. 342 КК України визнано винним та призначено покарання у виді штрафу в розмірі 100 (ста) неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

 

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter