назад

Вирішення житлових проблем краще довірити фахівцям

IMG 4092Вселення та виселення з житлового приміщення, право власності на житлові приміщення, договір найму житлового приміщення, зняття особи з місця реєстрації, визнання особи такою, що втратила право на користування житлом та зняття з реєстрації, приватизація приміщень гуртожитку його законними мешканцями – це ті питання, на які відповідали правники під час тематичної «гарячої» лінії.

       15 серпня 2018 року на базі комунальної установи «Запорізький обласний контактний центр» Запорізької обласної ради відбулася пряма телефонна лінія на тему: “Житлове право”.

      На питання мешканців Запорізької області відповідали заступник начальника відділу представництва Другого запорізького місцевого центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги  Максим Бабак та адвокат Наталя Ткаченко.

      Кожен, хто телефонував сьогодні на пряму лінію Контактного центру аби одержати консультацію фахівців системи безоплатної правової допомоги, отримали роз’яснення щодо шляхів вирішення своїх питань та інформацію куди у подальшому звертатися за безоплатною правовою допомогою.

        Одне з питань стосувалося оренди житла, що є наразі душе поширеною проблемою. Адже хліб, вода і житло – неодмінні умови нормальної життєдіяльності людини. І одним із способів задоволення потреб людини у житлі є договір найму житла.

Залежно від об’єкта договору найму житла вирізняють такі його різновиди:

1) договір найму житла, що є об’єктом права приватної власності;

2) договір найму житла, що є об’єктом права державної або комунальної власності;

3) договір найму житла, що підпадає під поняття “соціальне житло”.

        Відповідно при опрацюванні питань щодо особливостей укладання договору найму житла, прав і обов’язків наймодавця і наймача, підстав припинення договору необхідно звертати увагу на те, про який саме різновид договору найму житла йдеться у конкретному випадку.

       У ст. 47 Конституції України законодавець відмовився від поняття “договір найму житлового приміщення”, замінивши його терміном “оренда житлового приміщення”.

       За договором найму (оренди) житла одна сторона – власник житла (наймодавець) передає або зобов’язується передати іншій стороні (наймачеві) житло для проживання на певний строк за плату.

          Предметом договору можуть бути помешкання, зокрема квартира або її частина, житловий будинок або його частина.

       Сторонами договору можуть виступати як фізичні, так і юридичні особи. Проте, якщо наймачем є юридична особа – вона може використовувати житло лише для проживання фізичних осіб.

          Форма договору – письмова. Розмір оплати визначається за погодженням сторін. За загальним правилом наймач зобов’язаний оплачувати і комунальні послуги, якщо інше не передбачене договором найму.

        Договір укладається на встановлений договором строк. Якщо строк у договорі не встановлений, договір вважається укладеним на п’ять років.

Законодавець наділяє наймача певними переважними правами:

1) після закінчення строку договору наймач має переважне право на його переукладання. Якщо наймодавець відмовився переукласти договір, але протягом року уклав договір найму житла з іншою особою, колишній наймач має право вимагати:

а) переведення на нього прав наймача;

б) відшкодування збитків, заподіяних йому у зв’язку з відмовою переукласти договір (наприклад, відшкодування транспортних витрат, пов’язаних з переїздом та ін.);

2) у разі продажу житла власником наймач має переважне право на його купівлю.

       Переважні права не надаються наймачу, якщо договір було укладено на строк менше одного року.

Розірвання договору.

           Наймач має право у будь-який час розірвати договір найму, письмово попередивши про це наймодавця за три місяці, в іншому разі, наймодавцю надається право вимагати від наймача плату за користування житлом за три місяці, якщо він доведе, що не міг укласти чи здати житло на таких самих умовах з іншою особою.

        Наймодавець має вимагати розірвання договору, якщо наймач не вносить плату протягом шести місяців (а при короткостроковому договорі – протягом двох місяців); руйнує або псує житло, використовує не за призначенням, порушує права сусідів. Якщо житло потрібне для проживання самому наймодавцю, він повинен попередити наймача про розірвання договору за два місяці.

За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтесь до установ системи безоплатної правової допомоги:

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях – м. Запоріжжя, пр. Соборний, буд. 77, 8-й поверх, тел. (061) 224-44-50, офіційний сайт: zaporizhya.legalaid.gov.ua, ел.адреса: office.zaporizhya@legalaid.gov.ua

Перший запорізькій місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Запоріжжя, пр. Соборний, буд. 77, 2-й поверх, тел. (061) 764-60-77, ел.адреса: zaporizhya1.zaporizhya@legalaid.gov.ua

Другий запорізькій місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Запоріжжя, майдан Профспілок, буд. 5, тел. (061) 239-07-07, ел.адреса: zaporizhya2.zaporizhya@legalaid.gov.ua

Мелітопольський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Мелітополь, вул. Вакуленчука, буд. 99, тел. (096) 523-98-55, ел.адреса: melitopol.zaporizhya@legalaid.gov.ua

Бердянський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Бердянськ, вул. Свободи, 115/Богуславського, буд. 8, 1-й поверх (будівля санепідемстанції), тел. (06153) 4-89-42, ел.адреса: berdyansk.zaporizhya@legalaid.gov.ua

Маріупольський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Маріуполь, пр. Нахімова 82, тел : (0629)474-695, (050) 951-28-81, електронна адреса: mariupol.donetsk@legalaid.gov.ua

Краматорський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Краматорськ, вул. Академічна, буд.20, телефони: 099-266-91-62, електронна пошта: kramatorsk.donetsk@legalaid.dn.ua