назад
15.08.18

На варті прав дітей: виїзне консультування в дитячому будинку сімейного типу

03Сьогодні актуальною стає проблема зростання правопорушень серед молоді. Часто діти і підлітки думають, що за скоєний ними злочин ніякої відповідальності не буде, адже вони ще неповнолітні. Тому, на запрошення вихователя дитячого будинку сімейного типу сім’ї Брик, фахівчиня Новгородківського бюро правової допомоги Наталія Ліцевич, на реальних життєвих прикладах, роз’яснила дітям наслідки скоєння правопорушень.
Наталія Ліцевич поінформувала дітей про юридичну відповідальність неповнолітніх; про види та заходи виховного характеру, які застосовуються до неповнолітніх у разі вчинення злочину. Окрім того, розповіла про можливість застосування покарання за вчинене протиправне діяння, про цивільну відповідальність за завдану майнову шкоду та накладення адміністративного стягнення у разі вчинення адміністративного проступку.
Також фахівчиня повідомила, що згідно із Законом, на безоплатну правовому допомогу мають право діти, у тому числі діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій чи збройного конфлікту.
Кожна дитина також має право сама зателефонувати на гарячу лінію системи безоплатної правової допомоги або безпосередньо звернутися до центрів безоплатної правової допомоги за юридичною консультацією.
Також вихованці дізнались, що 2018 рік оголошений в Україні Роком реалізації правопросвітницького проекту «Я маю право».
До Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна звернутись за адресою: м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка (Дворцова), 64/53, тел. (095)87-662-33, (0522) 32-08-24.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний контакт-центр за номером 0-800-213-103, дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України.