назад
15.08.18

Зміни в структурі складання позовної заяви до суду проаналізували в Петрово

04Основні зміни в процесуальному законодавстві України щодо складання позовних заяв до суду, з метою ефективного надання безоплатної вторинної правової допомоги, проаналізували під час правопросвітницького семінару начальник Петрівського бюро правової допомоги Олександрійського місцевого центру з надання БВПД Юрій Турбаєвський з працівниками канцелярії та помічниками суддів Петрівського районного суду Кіровоградської області.
Під час обговорення, Юрій Турбаєвський зазначив, що кожен позов є індивідуальним та ґрунтується на конкретних фактичних обставинах справи. Але, разом із тим, кожна позовна заява повинна відповідати основним процесуальним вимогам.
 Першочергово, у позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування. Така заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником, або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.
 
05
 
Крім того, Юрій Турбаєвський навів декілька прикладів недоліків, які виникають при подачі відповідних заяв до суду та детально зупинився на структурі позовної заяви.
Так, відповідно до статті 175 Цивільного процесуального кодексу України, позовна заява повинна містити:
ü    найменування суду;
ü    повне найменування учасників справи, їх місцезнаходження;
ü    зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці;
ü    зміст позовних вимог; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги;
ü    відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов’язковий досудовий порядок урегулювання спору;
ü    відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;
ü    попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв’язку із розглядом справи;
ü    підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.
Наприкінці заходу, Юрій Турбаєвський наголосив на актуальності подальшої співпраці в обговоренні змін до законодавства на практиці.
До Олександрійського місцевого центру з надання БВПД можна звернутись за адресою: м. Олександрія, вул. Першотравнева, 18, тел. (05235) 7-04-40, 7-04-04.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний контакт-центр за номером 0-800-213-103, дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України.