назад

Вишиванка – код єднання, або День вишиванки 2023 на Сумщині

День вишиванки в Україні традиційно відзначають у третій четвер травня. Цьогоріч він припав на 18 травня. Цей день є символом національної єдності та гордості українців за свою культуру та історію. Вишиванка, національний український одяг з вишитими орнаментами, вважається одним з найвпізнаваніших символів України.

Тож система БПД Сумщини доєдналася до традиційних святкувань в різних куточках краю.

Сумщина є прикордонним регіоном України, який кожного потерпає від ворожих обстрілів, але попри все на  всій її території були проведені різного роду акції та заходи, присвячені Дню вишиванки.

“Акція, яка пройшла в місті Суми, була спрямована на підтримку та пропагування вишиванки як символу українського національного одягу. Вона могла включати різноманітні заходи, спрямовані на популяризацію вишиванки серед місцевого населення”, – розповідає очільниця Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко.

Спільно з партнерами фахівці Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області та Сумського бюро №2 провели флешмоб до якого доєдналися вихованці КУ Сумська ЗОШ №12. На підтримку свята присвяченого вишиванці юристи провели вікторину” Код вишиванки” та конкурс малюнку “Україна єдина”, за результатами яких отримали масу позитиву та незабутніх вражень, а також подарунки із брендованої продукції БПД.   

Яскравим акцентом заходу став танець дітлахів Сумська ЗОШ №12. 

“Такі акції допомагають зберегти та підтримувати національну культуру, а також поширюють інтерес до вишиванки серед молодого покоління. Вишиванка є символом національного єднання, який об’єднує українців у різних куточках світу і свідчить про їхню належність до українського народу та його культурних традицій”, – акцентує юристка Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Яна Кравець .

Не лише в місті Суми пройшли святкування, цього дня. Північний бастіон БПД Сумщини – Шосткинський місцевий центр долучився до тематичного флешмобу “Життя у вишиванці, а вишивка-життя”, який відбувся на базі Шосткинської міської центральної бібліотеки. На базі КП ” Кролевецькі рушники” Кролевецької міської ради, за традицією, до ідеї акції долучилась юристка Кролевецького бюро правової допомоги Світлана Ткаченко. Працівниця сектору мала унікальну можливість доторкнутися до історії та довести до відома присутніх інформацію про види безоплатної правової допомоги, які можна отримати у бюро.

“День вишиванки – це  свято, яке  запрошує кожного свідомого громадянина до абсолютно простого вчинку — одягнути вишиванку і в ній піти на роботу, чи на навчання. Разом із тим, така дія має глибокий контекст, адже йдеться про вираження своєї національної та громадянської позиції, культурну освіченість та духовну свідомість”, – прідкреслює директор Шосткинського місцевого центру Микола Гудіма.

У День української вишиванки директоркою Охтирського місцевого центру з надання БВПД Тамарою Козир передано до Охтирського краєзнавчого музею  рушник зі своєю історією, як оберіг для захисників України.

 

Українську вишивку називають «молитвою без слів», а сорочка вишиванка – є головним оберегом людини. Кольоровими нитками вона вплетена у наші традиції. І найважливіше те, що українська вишиванка, маючи вікову історію, не втратила своєї популярності і до сьогодні. Більше того, нині, можна з упевненістю говорити про відродження українських традицій у сучасній інтерпретації. Про це та інше у своєму виступі перед учнями Буринського міського ліцею імені В. М. Кравченка зазначили завідувач сектору Буринського бюро правової допомоги Бондаренко Марія.

Українська вишиванка – не просто святковий одяг. Споконвіку сорочка, вишита дружиною чи мамою, вважалася потужним оберегом від нещасть. Українська вишиванка – це те, без чого важко уявити українську культуру, побут і історію. Тож, бережімо, наш код єднання”, – підсумовує заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Валентина Волобуєва.