назад

Виїзне консультування для пацієнтів Черкаського обласного госпіталю ветеранів війни

Право на безоплатну правову допомогу мають ветерани війни (учасники бойових дій, інваліди війни, учасники війни) та особи, на яких поширюється дія Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» – на правові послуги, передбачені пунктами 1- 3 частини другої ст. 13 Закону «Про безоплатну правову допомогу».
08 серпня 2019 року з метою інформування учасників бойових дій та ветеранів про їхні права, головний спеціаліст центру з надання БВПД Ірина Крутоус, спільно із фахівцями Головного територіального управління юстиції в Черкаській області провели консультування громадян, які перебувають на лікуванні у Черкаському обласному госпіталі для інвалідів війни.
Значна кількість звернень стосувалася таких питань, як виділення земельних ділянок, порядок і терміни отримання, механізму дій у разі відмови у їх наданні.Присутнім роз’яснено, що учасники бойових дій та особи, прирівняні до них, мають право на першочергове відведення у власність або користування земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва. У межах норм безоплатної приватизації (передачі) земельні ділянки передаються у власність у таких розмірах:
1) для ведення садівництва — не більше 0,12 га;
2) для ведення особистого селянського господарства — не більше 2,0 га;
3) для будівництва й обслуговування жилого будинку в селах — не більше 0,25 га, в селищах — не більше 0,15 га, в містах — не більше 0,10 га.
Підставою для відмови може бути лише невідповідність місця розташування об’єкта вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою, техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у визначеному порядку.
Також, серед присутніх поширено тематичні буклети системи БПД та проекту Міністерства юстиції «Я маю право!», «Відповідальне батьківство», «Чесна платіжка».