назад

Виїзний прийом у Шацькому бюро правової допомоги

IMAG092911 листопада 2016 року заступником директора Регіонального центу з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинські області Євгенієм Блащуком спільно з заступником начальника Головного територіального управління юстиції у Волинській області Сергієм Харченком в приміщенні Шацького бюро правової допомоги з 11-ї до 13-ї години проведено консультування громадян з правових питань.

Осіб, які звернулися за безоплатною правовою допомогою, цікавили питання у галузях земельного, спадкового права, а також соціального забезпечення.

IMAG0928
Зокрема, громадянку К. цікавило питання щодо порядку виплати та розміру щорічної разової грошової допомоги до 5 травня для чоловіка, який є учасником АТО.
Громадянці роз’яснено, що відповідно до вимог ст. 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», в редакції Закону № 367-XIV від 25.12.1998, учасникам бойових дій щорічно до 05 травня виплачується разова грошова допомога у розмірі п’яти мінімальних пенсій за віком. Постановою Кабінету Міністрів України № 141 від 02.03.2016 «Про забезпечення щорічної виплати разової грошової допомоги у 2016 році» передбачено розміри виплати зазначеної допомоги в значно меншому, фіксованому розмірі. Статтею 17-1 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» встановлено, що щорічну виплату разової грошової допомоги до 5 травня у розмірах, передбачених ст. ст. 12-16 цього Закону, здійснюють органи праці та соціального захисту населення. Зміни до ст. 13 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» не внесено.
Відповідно до Закону України «Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати на 2016 рік» мінімальна пенсія за віком та прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, становить: з 1 травня 2016 року – 1130 гривень.

IMAG0929
Також запропоновано, у разі відмови органів управління соціального захисту здійснити таку виплату, звернутися до Шацького бюро правової допомоги за отриманням безоплатної вторинної правової допомоги – складання позовної заяви до суду та надання адвоката для здійснення представництва інтересів в суді.