назад

Визнання права власності на спадкове майно

15.11.2016 - dim y spadokЖительці Ружинського району після смерті чоловіка у спадок залишився житловий будинок, який чоловік збудував у 1968 році. Ружинська державна нотаріальна контора відмовила жінці у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом у зв’язку з відсутністю у заявниці правовстановлюючих документів на житловий будинок. Щодо питання визнання права власності на будинок у порядку спадкування жінка звернулася за консультацією до Ружинського бюро правової допомоги.

Як пояснили фахівці бюро, для реалізації спадкових прав заявниці необхідно звернутися до районного суду з позовною заявою про визнання права власності на спадкове майно.

Відповідно до положень ст. 392 Цивільного кодексу України власник майна може пред’явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонено законом, зокрема і правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлено судом.

Право власності на житловий будинок набувається у порядку, який був чинним на час завершення будівництва. У 1960-х роках питання набуття права власності регулювались Указом Президії Верховної Ради СРСР від 26 серпня 1948 року «Про право громадян на купівлю і будівництво індивідуальних житлових будинків» і прийнятою відповідно до цього Указу постановою Ради Міністрів СРСР від 26 серпня 1948 року «Про право громадян на купівлю і будівництво індивідуальних житлових будинків», які, зокрема, визначали умови та правові наслідки будівництва, а тому за вказаними Указом та Постановою підставою виникнення у громадянина права власності на житловий будинок був сам факт будівництва ним цього будинку з додержанням вимог зазначених актів законодавства та прийняття будинку в експлуатацію.

Інструкція про порядок реєстрації будинків та домоволодінь у містах і селищах міського типу Української РСР, затверджена заступником Міністра комунального господарства Української РСР 31 січня 1966 року, яка втратила чинність на підставі наказу Держжитлокомунгоспу України від 13 грудня 1995 року № 56, передбачала обов’язкову реєстрацію (інвентаризацію) будинків і домоволодінь у межах міст і селищ (п. 4 Інструкції), в тому числі й на підставі записів у погосподарських книгах (п. 20 Інструкції»).

Наостанок консультування заявниці наголосили на тому, що згідно із Законом України «Про судовий збір» при зверненні до суду їй необхідно буде сплатити судовий збір, який складає 1 % ціни позову (вартості будинку), але не менше як 0,4 розміру мінімальної заробітної плати та не більше 5 розмірів мінімальної заробітної плати.
Ружинське бюро правової допомоги знаходиться за адресою смт. Ружин, вул. Бурди, 23, тел.: (04138) 3-11-70.