назад

Як діяти родичам полонених російськими військами: коментар юриста

Минуло більше року з того часу, як росія повномасштабно вторглася до України, продовжуючи загарбницькі дії, які розпочалися 2014 року, нехтуючи правами людини і громадянина, міжнародними правовими стандартами, продовжуючи в тому числі викрадати українців та тримати в полоні у нелюдських умовах, катуючи, приписуючи надумані звинувачення у злочинах.

Херсонця Сергія Ковальського, який у 2015 – 2016 роках був учасником АТО, російські військові викрали влітку. Спочатку чоловіка тримали у херсонській катівні, потім перевезли до Криму, а зараз його утримують в росії у Лефортовській тюрмі. Історію Сергія розповіла Суспільному його мама Ірина Ковальська. З її слів, наразі полоненого обвинувачують у  злочинах терористичного напрямку, за які законодавством росії передбачено покарання у вигляді позбавлення волі від 10 до 20 років або пожиттєво. Зв’язок із Сергієм за весь час полону був лише через листи.

За фактом викрадення  Сергія Ковальського наразі триває досудове розслідування, повідомили Суспільному в Херсонській обласній прокуратурі.

Заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області Олена Іпатенко надала коментар журналістам Суспільного Херсон з приводу того, як діяти родичам полонених російською федерацією.

Зокрема, юристка радить зібрати якомога більше інформації про обставини злочину. З цією інформацією потрібно звертатися до органів державної влади.

«Списки полонених офіційно не публікуються і не розповсюджуються з міркувань безпеки, а ваші заклики допомогти знайти чи визволити людину з полону у соцмережах можуть привернути увагу злочинців, які скориставшись вашою бідою, спробують нажитися» – застерегла родичів полонених Олена Іпатенко.

Також варто розуміти, що шлях визволення людини з російського полону складний, тривалий і непередбачуваний. Тому варто набратися терпіння і витримки. Після звільнення людини з полону вам відразу зателефонують представники компетентних органів.

Запис сюжету можна переглянути за посиланнями:

https://youtu.be/KXGvwnlLSqM

https://suspilne.media/393917-ponad-piv-roku-u-poloni-rosijskih-vijskovih-perebuvae-hersonec-sergij-kovalskij/

Довідково. Якщо вам стало відомо, чо ваш родич, близька людина потрапила до полону росіян, слід найперше опанувати себе та скористатися наступним алгоритмом.

Крок 1. Переконайтеся, що дійсно людина потрапила до полону. Адже бувають випадки, коли шахраї телефонують в повідомляють, що людину забрали росіяни і вимагають переслати кошти за те, щоб людину відпустили.

Крок 2. Якщо впевнені, що людина в полоні країни-агресора, треба зібрати якомога більше інформації про людину, яка потрапила в полон, а також обставини, за яких це сталося. Це можуть бути контакти з родичами, друзями, знайомими, які знають про вказану подію або ж ви випадково побачили сюжет по телебаченню тощо. Обов’язково  зберігайте усі дані, занотовуйте, копіюйте, робіть скріншоти тощо, щоб нічого потім не забути, адже кожна деталь має значення.

Крок 3. Звертайтеся до органів державної влади. Усі мають розуміти, що Україна докладає максимум зусиль, щоб визволити кожного українця з полону росіян. Є відповідні напрацьовані механізми. Але ми маємо справу з державою терористом, яка не дотримується жодних законів та відверто нехтує нормами міжнародного права.

Захоплення людини в полон є злочином. Тому повідомляти про те, що людина  полоні, треба до державних органів:

до Національної поліції України (а саме, до територіальних органів за місцем вашого перебування. Також можна зателефонувати на цілодобову гарячу лінію +380 89 420 18 67;

до СБУ. Телефонуйте на цілодобову гарячу лінію Об’єднаного центру з пошуку та звільнення полонених +380 67 650 83 32; +380 98 087 36 01;

до Національного інформаційного бюро. Цілодобова гаряча лінія в межах України 1648; +380 44 287 81 65 (з-за кордону);

Якщо вам потрібна правова допомога, то слід звернутися до системи безоплатної правової допомоги. Телефонуйте до контакт центру системи БПД за телефоном: 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів безкоштовні). Номер для дзвінків з-за кордону +38 (044) 363 10 41 (вартість дзвінка за тарифами вашого оператора зв’язку). Вас проконсультують з питань прав та пільг членів сімей військовополонених, нададуть вичерпну консультацію з інших юридичних питань, які вас цікавитимуть, допоможуть скласти звернення до держустанов, правоохоронних органів тощо.